Allt du kan äta på julbordet när du är gravid

Allt du kan äta på julbordet när du är gravid

Julbordet lockar med all den härliga julmaten som julskinka, senapssill och gravad lax. Osäker på vad du får äta? Här får du listan på allt du som är gravid får och inte får äta av den traditionella julmaten som serveras på de svenska julborden.

Här är livsmedelsverkets senaste råd till dig som är gravid och ska äta gott från julbordet. Du kan äta den mesta maten på julbordet när du är gravid. Alla typer av sillinläggningar, julskinka, lutfisk, varma rätter och grönsaksrätter går till exempel bra! Det som du bör vara uppmärksam på är rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar.

Gör dig redo för julbord! Skriv ut och stoppa i fickan eller bokmärk denna sida med din smartphone!

Nyrökt och nygravat är ok

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla bakterien listeria. Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går däremot bra att äta. Om du äter julbord ute, fråga personalen om fisken har varit vakuumförpackad eller inte.

Torkat, kallrökt och gravat kött

Torkat, kallrökt och gravat kött, som parmaskinka och salami, kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten.

Tips
Om du gör eget julbord kan du frysa in parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.

Ostar

Ost gjord på opastöriserad mjölk och även mögelost och kittost gjord på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria, men risken är mycket liten.

Ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är däremot säker. Även mögelost på tub är säker, eftersom den hettas upp vid tillverkningen. Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask går också bra.

Var försiktig med

Det finns en liten risk att kalla röror och patéer innehåller listeria, särskilt om de har förvarats länge och för varmt. Om du gör eget julbord – välj färska produkter, undvik varor mot slutet av hållbarhetstiden.

Strömming kan innehålla höga halter av miljöföroreningarna dioxin och PCB. Därför är det bra att inte äta strömming så ofta – högst 2-3 gånger per år. Det gäller både gravida, ammande, kvinnor i barnafödande ålder och barn.

Checklista med julbordets frestelser hittar du här! Diskutera julbordet i vårt forum! Inte medlem? Bli det här!

Källa: Livsmedelsverket

Kommentarer

Tycker det är fjantigt att skriva vad man kan/får o inte får äta när man är gravid! Jag kom på min graviditet ganska sent, i vecka 26. Och under den tiden så åt jag allt som jag brukade/brukar äta. Och hände det något konstigt med mej/oss? Nej det gjorde det faktiskt inte! Sen beror det ju på hur mycket man äter av allt osv

MR: håller med helt! Själv skiter jag fullständigt på vad man får och inte får äta. Börjar nästan gå för långt! För i tiden åt man vad som och då existerades knappt allergi! Kolla nu.. nu kan man knappt äta/dricka det ena eller det andra!