Föräldrapanelen om könsstereotypa färger som blått och rosa

Föräldrapanelen om könsstereotypa färger som blått och rosa

MinBebis föräldrapanel har svarat på vad de tycker om könsstereotypa färger som blått och rosa. Vad tycker du om att klä flickor i rosa och pojkar i blått? Är det viktigt att barnen klär sig på ett visst sätt och kan barnen formas efter sin klädsel? Tyck till i debatten!

MinBebis Föräldrapanel består av nio föräldrar med olika erfarenheter och bakgrund. Varje vecka svarar panelen på andra föräldrars frågor, ställ en fråga som du tycker att panelen ska diskutera här.

Vi har kört stenhårt på Unisex kläder

Ända från början har vi kört stenhårt på ”Unisex-Kläder”, detta just för att vi vill få bort detta med stereotyper och att tjejer måste klä sig i rosa och killar i blått. Jag personligen anser inte att kläder i olika färger begränsar barnet, däremot kan val av kläder göra det.
Jag tycker synd om tjejer som sitter i sandlådan i små klänningar, eller som har små kappor på dagis. Jag är säker på att detta begränsar barnet och påverkar det på ett negativt sätt.

Något som vi märker tydligt, tack vare vårat val av ej könsstereotypa kläder, är dock att folk direkt kopplar ihop kläderna med vilket kön barnet har. Så fort Lily bär mörka kläder, mössa eller keps så antar människor automatiskt att det är en kille.
Personligen bryr jag mig inte, men jag vet många föräldrar som gör.

Thor 2 år älskar att klä sig i systrarnas klänningar

Jag tycker inte att det är fel att klä sin dotter i rosa från topp till tå likväl som jag tycker att det är bra att det kommer mera och mera könsneutrala kläder. Våra mindre barn (som jag väljer kläder till) har mycket blandade kläder, ibland tex har yngsta dottern väldigt tjejiga kläder och ibland tvärtom.

Thor 2år älskar att klä sig i systrarnas klänningar mm och det får han göra. Jag tycker att rosa är fint på pojkar och våra pojkar har tex rosa tröjor. Jag tror att barns personlighet påverkas mera av omgivningen i sig än av kläderna de bär....

Förut fick jag dåligt samvete när jag köpte något rosa till min dotter

Fattar inte varför färgen kan vara en så känslig punkt. Men det är det. Förut fick jag alltid ett stygn av dåligt samvete när jag köpte något rosa till min dotter. Nu struntar jag i det. Hon är snygg i rosa.

Men jag blir irriterad över barnmodet som ofta gör tjejer till prinsessor och pojkar till små gubbar – i alla fall när det kommer till kalaskläder. Slipovers, skjortor och bruna koftor – till den smarta och företagsamma lilla killen. Och volanger och rosa – till den söta lilla tjejen. Klart att risken finns att de behandlas där efter.

I min blogg får jag ofta kommentarer som t ex; varför har Truls nattlinne? Eller spänne i luggen (om jag inte har klippt honom på ett tag), men aldrig frågar någon varför Lovis har en blå tröja full med flygmaskiner…

Vi försöker inte att stirra oss blinda på färger – utan klär barnen i det som är snyggt och praktiskt. Ibland får de välja lite själva och då kan det bli hur som helst. Men jag skulle aldrig ta av Truls ett rosa halsband om han har valt att sätta på sig det.

Barn blir påverkade av föräldrar och andra i omgivningen

Jag tycker det är självklart att man kan klä sina barn i vilka färger man vill. Det man bör tänka på är att det i vissa åldrar är större risker med mobbning om man sticker ut.

Jag tror barn redan från ett tidigt stadium är påverkade av både föräldrar, andra personer i barnens omgivning och av olika medier både vad gäller könsspecifika leksaker samt färger på kläder mm.

Till våra barn har det blivit mycket könsspecifika färger. Jag har klätt min dotter i blå kläder men då har de ofta varit tjejiga på annat sätt såsom i mönster eller form. Kan inte tänka mig att klä min son i rosa. Det känns roligt att få köpa kläder i kill- och tjejfärger. Dessutom upplever jag att butikerna inte har så mycket könsneutrala färger i sitt sortiment utan jag påverkas också av deras utbud.

Barn bör få bekanta sig med alla färger

Självklart ska man få klä sitt barn precis som man vill. Jag anser att barn bör få bekanta sig med alla färger. Jag klär själv båda mina barn i alla färger. Så länge dom är små är det upp till mig att klä dom som jag själv vill. Men när dom sedan kommer upp i den åldern att dom själva kan vara med och bestämma så får dom självklart göra det. Tror inte att barnen påverkas i personligheten av hur dom går klädd.

Jag skulle aldrig välja rosa till en pojke

Jag är inte så mycket för rosa egentligen hellre lila eller gult. Vi har ju en hel del rosa till våra flickor. Däremot skulle jag aldrig välja rosa till en pojke. Rosa är fint på lite äldre killar som är runt 15-20 men inte till bebisar. Jag kommer inte låta vår son ärva flickornas rosa kläder när han är född.

En kille blir inte homosexuell för att han har rosa

Tycker absolut inte att det är fel att klä tjejer i rosa och killar i blått däremot har min son alla färger han har likaväl blått som rosa. Jag tycker inte man skall begränsa sig utan blanda allt! Jag tror tillexempel inte att en kille blir homosexuell för att han har en rosa t-shirt som många verkar vara rädda för, det sitter nog djupar än så vilken läggning man har. Jag tror inte barnets personlighet påverkas av det den har på sig utan vad den inte får ha isf.

Barn gillar färger, låt dom ha det och vem har bestämt vad som är kill och tjej färger? Detta gäller såväl kläder som leksaker. Min son har en docksulky som han tycker är super kul att köra runt med, varför skulle han inte få göra det då? Är min man kvinnlig när han är ute med sin son i barnvagn?

Tror på att visa barnen att män och kvinnor kan dela på alla saker pappa kan diska likaväl som mamma, pappa kan ha rosa skjorta och mamma kan fylla på olja på bilen.

Många tjejer verkar hamna i en "rosa klännings-period"

När det gäller kläder tycker jag absolut att barn ska få påverka, dock inte bestämma jämt. Många tjejer verkar hamna i en "rosa klännings-period". Det är helt ok, men jag tycker att det är klokt att klä barnen även i andra färger och stilar.

Personligen har jag ett tämligen stort klädintresse och det smittar säkerligen av sig en del. Wera-Lee, min yngsta gillar att ha flera klänningar på varandra, ibland med jeans och ibland utan. Det är positivt att hon laborerar med olika kläder tycker jag.

Jag tror också att kläder kan påverka till en viss del. Hur mycket är dock svårt att säga. Jag gillar att bryta mönster och styr en hel del hur mina tjejer ska klä sig. Vi handlar ofta på pojkavdelningen där klädernas stil är mer blandad. Jag klär ofta mina tjejer i jeans, skinn- och jeansjackor, cowboystövlar, sneakers och lite tuffare tröjor. Det känns viktigt att tjejerna blandar upp sina rosa klänningar med lite tuffare stil ibland.

Vad tycker du om att klä flickor i rosa och pojkar i blått? Är det viktigt att barnen klär sig på ett visst sätt och kan barnen formas efter sin klädsel?

Kommentarer

Jag tycker ofta att föräldrar säger att det är helt ok att klä barnen i både blått och rosa men det är ganska sällan man ser en kille i rosa kläder. Även så brukar jag ofta höra föräldrar ursäkta sig eller speciellt påpeka att Viktor tycker ju om att leka med Majas klänningar... eller Viktor gillar ju rosa... så jag får nog känslan att det inte är helt ok ändå från föräldrar. Man hör inte lika ofta föräldrar prata på samma sätt om att deras dotter gillar blått tex...

Det är inte kläderna som styr könsrollerna. Du kan klä din son i rosa eller dotter i blått, men är det ändå bara mamma som sköter hemmet och pappa bilen faller allt ändå. Det viktiga är att barnen SER att bägge föräldrarna gör allt. Tycker jag i alla fall... Jag har alltid klätt min son i alla färger, han är jättesnygg i rosa och lila så därför köper jag mycket sånt, men vi ärver även en del och det är av en väldigt blå/grön pojke. Nu har vi fått en dotter för en månad sen och hon klär jag också i allt. Hon har brorsans kläder ena dagen och rosa klänning nästa. För JA, vi får bara rosa kläder i present...lite väl mycket nästan. Det jag tycker är tristast är att barn ska se ut som små vuxna i klädväg så tidigt. Vart tog nallarna och hundvalparna vägen!? Måste man dra på sin bebis jeans när dom är 2 mån gammal? Hur SKÖNA är dom, egentligen?

sprallos håller helt med angående jeans till småbarn, vi har fått typ 3 par under charlies första år har använt dom typ en gång var.. känns så jäkla oskönna och osmidiga att röra sig i. Tacka vet ja härliga velour brallor i regnbågens alla färger! Jag tror nog att de påpekas mer om killar bara för de e mer okej att en tjej är kille än tvärtom av någon anledning.. gillar en tjej bilar e hon cool gillar en pojke dockor e han bög, det är sjukt! Och det är vi vuxna som måste förändra det och låte våra ungar leka med allt! och hjälpas åt med allt vi mammor och pappor!

Klart att barn inte ska ha kläder som är obekväma, jeans är det värsta plagget jag vet när jag ser föräldrar som har på sina barn. Hur skönt tror dem att de är???

Min son gillar inte alls rosa, han säger jämt att killar kan inte ha rosa om vi skulle se någon på stan som har det. Undrar vad de säger till dom på dagis när fröknarna hör barnen prata så? Jag försöker tala om att killar visst kan ha rosa men icke, han blir nästan arg.

Jag tycker det är viktigt att barnen ska få forma sig själva. Och det är absolut inget fel med flickor i blått och pojkar i rosa. Min flicka har nog halva garderoben i blått, ofta för vi en 20minuters diskussion inne på klädaffärerna jag och min sambo. Han tycker att hon ska ha exempelvis LILA för att hon är en TJEJ, medans jag tycker att man kan ha precis vilken färg som helst på kläderna!

ja skulle aldrig klä min son i rosa. sen om han själv vill klä sig i rosa så är de upp till honom..

när min son var tre ville han ha en prinsessklänning och rosa tjej stövlar, helt ok för mig, så länge han tycker att han är fin... Jag tycker att det är synd att när man ska köpa kläder i större storlekar till små killar finns det inte så mycket söta kläder, det mesta som finns på dom större kedjorna är oftas tufft eller prydligt, men det finns ju det som är fint med, jag vill själv ha killkläder när jag var liten, jag växte i från det och jag är overtygad om att alla andra ungar gör det med. klä barnen som du / ni tycker är fint.

men guud detta pedagogiska snacket om färger...kläder som kläder, men att låta sin son sätta på sig en klänning (som faktiskt ÄR ett klädesplagg för enbart tjejer, kom inte o säg nåt annat..) är lite att ta i med att man ska acceptera allt.. Färger är kul, kläder är bara kläder. Skit i va folk ute tycker, du vet ju själv vilket kön ditt barn är, eller hur?

visst ja skulle inte aktivt ta på min son en klänning o gå på stan men vill han klä ut sig i klänning så fine by me..