Kan man äta kräftor när man är gravid?

Kan man äta kräftor när man är gravid?

Älskar du skaldjur? Snart är det säsong för kräftskivor och många gravida ställer sig frågan, "får man äta kräftor när man är gravid?" Svaret finner du här!

Ja, man kan äta kräftor när man är gravid. Livsmedelsverkets mätningar av kvicksilver och organiska miljögifter i kräftor ligger under rikt- och gränsvärdena för fisk. Dessutom äter vi kräftor i små mängder totalt sett under året. Det gör att det inte finns någon anledning att avstå från att äta kräftor under graviditet. För den som vill vara extra försiktig så kan man undvika kräftans inälvor, i synnerhet levern och kräftsmöret då halten miljögifter är högre där.

 

Kommentarer

För mycket jobb för för lite krubb ;) Nä, men kräftor är gott, men det är liksom allt annat som gör hela grejen tycker jag; hattarna, lyktorna, baguetten, snapsen (som man får hoppa nu). Tror inte att mitt kostintag ändrats så mycket mot hur jag åt innan - visst man avstår från vissa saker så som tex chevré. Dricker mer vatten än innan dock.

själv äter jag allt jag får i mig eftersom det är så pass svårt med maten för mig ändå! Däri har ingått både brie och chevreost. tycker att många av dessa kostrekommendationer är överdrivna för gravida. snart får man väl inte äta något alls förutom att dricka vatten eftersom mat är såååå farligt. det kan ju innehålla bakterier eller gifter eller fan och hans moster. äldsta sonen lever och frodas och ungen i magen är det inget fel på heller!

Jepp undrar om allt är bluff?

Trots kostrekommendationerna så är det inget MÅSTE att följa dem in i minsta detalj. Dock är det viktigaste att skölja av frukt och grönsaker. Att vara rädd för att få i sig opastöriserade mejeriprodukter är i hög grad en överdrift. Visst, man ska kanske vara försiktig med Listeria. Så länge som du inte mår dåligt av maten eller blir sjuk så kan man äta i stort sett vad som helst.