Knepen som hjälper när din bebis har kolik!

Knepen som hjälper när din bebis har kolik!

Skriker ditt barn flera timmar om dagen utan att det verkar vara något synbart fel, då kan det vara spädbarnskolik. Kontakta ditt bvc för ett läkarbesök. Om man misstänker att barnet har kolik så bör en läkare konstatera att barnet inte skriker för att det har en sjukdom. Glöm inte bort att koliken går över.

De första veckorna när du och bebisen kommit hem blir en stor omställning. Många nya frågor föds i samband med att ditt barn är fött. Din nyfödda bebis kanske skriker mycket och är otröstlig, snabbt frågar du dig "Har mitt barn kolik?".

Ta kontakt med barnavårdcentralen och be om hjälp. Har ditt barn kolik, glöm inte bort att koliken går över. För en del hjälper akupunktur och för andra kan det vara något så enkelt som att barnet inte tål en specifik föda. Pröva dessa knep:

 • Ackupunktur – Ny metod för att bota kolik.
 • Pumpa - Pumpa ur innan varje amning om din mjölk rinner snabbt i början av varje måltid. Då slipper barnet svälja så hastigt och det misnkar luftsväljandet.
 • Amma rätt – Det är viktigt att barnet ligger rätt vid ditt bröst när det ammar. Barnet ska ligga rakt över bröstet och ha hela bröstvårtan eller så mycket som möjligt av den i munnen.
 • Rapa – Rapa barnet ordentligt efter varje amning.
 • Undvik att äta gasbildande ämnen så som lök och kål.
 • Komjölk – Koliken kan bero på överkänslighet mot komjölk. Om du ammar så kan du pröva att avstå från alla mjölkprodukter under minst en vecka för att se om det blir bättre. Ammar du inte finns det komjölksproteinfri ersättning som kan skrivas ut av banrläkare.
 • Rökning – Barn till ammande rökande mammor skriker 5-10 gånger mer efter måltid än andra barn. Om du röker bör du sluta genast.
 • Minifom – Hjälper inte dessa knep så finns det minifom droppar receptfritt på apoteket.
 • Lugn och ro – Ett barn med kolik behöver inte bli överstimulerat. Även om det gör ont så behöver ditt barn lugn och ro.
 • Massage – Det finns olika massager som hjälper mot ditt barns smärta. Se länk längst ner på sidan.

Orsakerna till kolik

Orsakerna till koliken är inte helt fastställda men det finns teorier som säger att det kan bero på dessa olika faktorer:

 • Känslighet mot något i bröstmjölken/modersmjölksersättning.
 • Tarmarna är överaktiva – Kramp och smärta uppstår efter dess kraftiga rörelser.
 • Barnet kanske sväljer för mycket luft vid amning eller flaskmatningen som gör att tarmluft bildas och gör ont.

Det vanligaste är att koliken håller i sig i tre månader och kallas därför tremånaderskolik. Den börjar efter några veckors ålder och är som jobbigast kring 6-8 veckor för att sedan avta kring tre månaders ålder.

Skriket börjar oftast samma tid på dygnet, på eftermiddagen och kvällen. Det blir många sömnlösa nätter och detta tär på ett förhållande. I vissa lägen känns det säkert helt hopplöst. Men det är viktigt att hela tiden komma ihåg att koliken går över.

Relationen påverkas

Det är en mycket jobbig period som ni blir tvugna att gå igenom. Ni behöver allt stöd som ni kan få. Var inte rädda för att be om hjälp. Mormor eller farmor kanske bara sitter och väntar på att ni ska höra av sig till dem i osäkerhet för att de inte vill störa. Prata med personalen på bvc, de kan ge er råd och hjälpa er att få kontakt med en stödperson.

Anhörig till kolikbarn

Är du anhörig till en familj med ett kolikbarn? Du kan hjälpa till. Föräldrarna till barnet har det mycket jobbigt under denna period. Avlastning är guldvärt. Gå ut med barnet i vagnen eller låt föräldrarna komma iväg i någon timme eller två. Barnet kommer att skrika men det gör det även om föräldrarna vyssjar det. Vissa att du finns, det behöver familjen.

Källa: sjuvårdsrådgivningen.se och vårdguiden.se

Kommentarer

Skriv din kommentar här

Skriv din kommentar här

Testa att besöka en kiropraktor. Funkade hur bra som helst för oss: http://www.rightinfonow.com/sv/kolik

Visst går den över men bra jävla jobbigt är det.. Lill grabben hade kolik till 7 månader och sover fortfarande kasst men ca 14 uppvak per natt:/ Han är 10 mån nu. Hoppas på bättring snart.

När min plutt hade Kolik gav jag honom Minifomdroppar och Fänkålste efter och innan varje måltid.. Gick knappt 2 veckor innan det var borta.. Än idag får han en flaska fänkålste om dagen för att det både underlättar för honom att göra i blöjan och han har inga värkar i magen.. HIPP har jättebra fänkålste som är just för barn..

har en liten kolik-kille på 2mån och 2 veckor,jag undrar VARFÖR är det så dåligt stöd från vården?? en klapp på huvudet och så orden håll ut ..vad f-n hjälper det mig ??en stödperson står det att man ska få hjälp med har då aldrig hört något.plus att jag har märkt att i vården tas inte kolik på allvar som att det vore som vilken vanlig dag som helst..jag är besviken och j-ligt trött. Sen en liten fråga ? Kan koliken gå i vågor ? min grabb har varit från jättedålig till nästan helt bra till lite sämre igen? Skulle så gärna känna att jag är mamma istället för vårdare om ni förstår vad jag menar...;.) tacksam för alla svar....

12 mars 2012 Varning för fänkålste till kolikbarn Relaterat Ge inte fänkålste till spädbarn med kolik. Uppmaningen kommer från Livsmedelsverket (SLV) sedan man uppmärksammat att teet föreslås på olika föräldraforum på nätet som bot mot onda barnamagar. Den europeiska rekommendationen är att inte ge fänkålste till barn under fyra år eftersom man inte vet tillräckligt mycket om effekterna på barn. "Tyvärr är det så att även växter kan innehålla ämnen som är skadliga", skriver SLV på Facebook.

Båda mina barn har haft kolik. Fruktansvärt iobbigt!! Hos min yngsta visade det sig vara komjölksallergi. Vi testade nutramigen och efter en vecka skrek han mycket mindre än tidigare. Mitt bästa tips är att ge lite sockerlösning när det skriks som värst. Jag fyllde en liten doseringsspruta med sockerlösning (1 msk socker i 1 dl vatten) och sprutade in nån droppe i taget i mungipan och det hjälpte ofta. Sockerlösning fungerar ju som smärtstillande samt att det bryter skrikandes genom att bebisen får nåt gott på tungan. Oftast räckte det med en liten doseringsspruta (10 ml) tills min son lugnade ned sig och somnade.

Ytterligare ett tips är att testa en Babyrocker. Det är en apparat som har hjälpt många föräldrar med kolikbarn till en lugnare tillvaro. Dessutom helt utan biverkningar. Läs mer på www.babyrocker.se Här är andra som har testat (observera att kontaktuppgifterna i dessa inlägg är gamla och kolla hemsidan för uppdaterad information): http://www.alltforforaldrar.se/forum...es/168/1525296 http://www.alltforforaldrar.se/forum.../557459/559075 http://www.alltforforaldrar.se/forum...les/168/529589