Gravid

KUB-test visar sannolikheten för barn med handikapp

Ett KUB-test (Kombinerat ultraljud och biokemi) är ett kombinerat ultraljud med blodprov. Här mäts mängden av graviditetshormonet beta-hCG och moderkakshormonet PAPP-A. De två hormonerna varierar på ett speciellt sätt om det finns sannolikhet för att fostret har Downs syndrom eller en annan kromosomavvikelse.

Ett KUB-test är ett kombinerat ultraljud med blodprov. I ultraljudet som görs i vecka 12-14 mäter man Nackuppklarningen (NUPP) hos fostret. Blodprovet kan tas tidigast i vecka 9+0 och senast några dagar innan ultraljudet. Gravida rekommenderas att ta sitt blodprov omkring vecka 10-11 fulla graviditetsveckor då provet är som säkrast tidigare i graviditeten. Man mäter mängden av graviditetshormonet beta-hCG och moderkakshormonet PAPP-A. De två hormonerna visar, tillsammans med Nackuppklarningen, om det finns en ökad sannolikhet för att fostret har Downs syndrom eller en annan kromosomavvikelse.

Så stor är sannolikheten att du bär på ett foster med Downs syndrom

Sannolikheten för att kvinna bär på ett foster med Downs syndrom ökar med hennes stigande ålder. Alla gravida kvinnor i Stockholms län som är över 35 år erbjuds idag gratis KUB-test, varje län har olika bestämmelser.

Kvinnans ålder

Riskbedömning

20 år

1/1500 graviditeter

40 år

1/100 graviditeter

Har man en hög sannolikhet för kromosomavvikelse erbjuds man att göra fostervattenprov eller moderkaksprov. Vid dessa provtagningar finns en viss risk för missfall.

Bra tips till dig som ska göra ett KUB-test

  • Var välinformerad av din barnmorska om vad ett KUB-test är och vad det visar. Likaså vad du ska göra med det svar undersökningen ger dig.
  • Prata tillsammans med din partner om informationen ni fått av barnmorskan. Är sannolikheten hög för kromosomavvikelse blir ni erbjudna att göra ett fostervattenprov eller moderkaksprov.
  • Prata med din barnmorska om du är orolig, alla barnmorskor i Stockholms län har blivit erbjudna att gå en kurs i samtalsmetodik.
  • Vill du veta mer om Downs syndrom kan du besöka Svenska Downföreningen här.

Text granskad av: Madeleine Kilsbeck, Verksamhetschef BB Stockholms Barnmorskemottagningar