Löss hos barn - Bli kvitt krypen på 15 minuter!

Löss hos barn - Bli kvitt krypen på 15 minuter!

Runt om i landet härjar lössen för fullt på förskolor och skolor. De sprider sig genom att de hoppar från huvud till huvud. Men det är lätt att bli kvitt lössen på bara 15 minuter med rätt behandling.

Huvudlöss klassas inte som en sjukdom, de är små, grågula och bara 2-3 mm långa. En hona kläcker mellan 200-300 ägg som kallas gnetter. De är gulvita och sitter fastklibbade vid hårstråna nära hårbotten.

Lusen trivs bäst i nytvättat hår, i värmen och fuktigheten i hårbotten där den lever av vårt blod. Utanför hårbotten klarar den sig i högst ett dygn.

Lössen sprids från huvud till huvud, barn med långt hår rekommenderas att ha det uppsatt för att på så sätt minska risken för hårkontakt då det är lättare för lössen att sprida sig. Oftast märks lössen i hårbotten genom att det kliar och då är det snabbt åtgärdat.

Luskamma noggrant

Misstänker du att ditt barn har löss eller går det löss på förskolan är det bra att införskaffa en luskam som finns att köpa på apotek. Kamma ditt barns hår med luskammen dagligen, både före och efter dagis, för att hålla koll på eventuella löss.

Om du kammar ditt barns hår med en luskam över ett vitt underlag kan du se dem trilla av. Dela upp håret i flera benor och kamma noggrant igenom varje bena. Kammar du i blött hår måste du torka av luskammen efter varje borsttag för att få av dem från kammen. Räkna med att det tar en halvtimme till 40 minuter att kamma igenom hela huvudet.

Så behandlar du löss

Med nya Paranix är det enkelt att behandla löss. Följ Paranix steg för effektiv behandling:

  1. Dela upp håret i flera benor och luskamma håret för att upptäcka eventuella löss.
  2. När löss har konstaterats – spraya eller smörj in Paranix i hela håret inklusive hårbotten och låt medlet verka i 15 minuter innan det sköljs ut.
  3. Tvätta håret som vanligt med schampo och balsam.
  4. Kamma håret med luskam för att få bort döda löss och ägg. I Paranix spray medföljer en luskam i paketet.
  5. Upprepa behandlingen efter sju dagar när eventuella kvarblivna ägg har kläckts (samma steg som ovan) för att säkerställa att lössen försvinner helt.

Hjälp! Behöver hela familjen behandlas?

Endast personer med löss ska behandlas, kamma igenom hela familjen för att se om alla har löss eller ej.

Vill man aktivt döda eventuella löss och gnetter på föremål kan det antingen uppvärmas till minst 50°C under en halvtimme eller förvaras i kyla vid -10°C under 24 timmar. Löss är mycket temperaturkänsliga och klarar sig inte länge ute i det fria.

Källa: Smittskyddsinstitutet & Lusguiden

Har du erfarenheter av löss?