Så målar du påskäggen!

Så målar du påskäggen!

Här är tipsen du behöver för att lyckas med dina påskägg. Fyll på med dina bästa tips för att få snyggaste påskäggen!

Visst är det fint med målade påskägg, färgglada och vackra pyntar de borden snyggt! Genom att koka ägg i exempelvis lökskal eller rödkål kan du färga dem fint precis som man gjorde förr i tiden.

5 enkla tips - så lyckas du med påskäggen

 • Måla lager på lager, arbeta med både ljusa och mörka färger för att skapa kontrast.
 • Ska du måla ett motiv kan du börja med att måla hela ägget i en färg och sedan motivet ovanpå i en kontrast brytande färg.
 • Mindre detaljer kan du använda en vanlig färgpenna till.
 • Färga ägget - Genom att stoppa ner det i en nylonstrumpa och knyt åt med ett gummiband får du fina mönster i ägget. Du kan också måla med vanlig vattenfärg.
 • Färdiga modeller - i vanliga livsmedelsbutiker finns färdiga mallar att köpa som gör det lättare för de mindre barnen att måla motiv med. Du kan också köpa äggvästar som du sätter fast genom att sänka ner dem i kokande vatten ett par sekunder.

Färga ägget naturligt - detta behöver du:

Råa ägg, salt och lökskal eller något av alternativen nedan.

  Gör så här:

  Koka skalen eller vad du väljer nedan i vatten och med salt. Låt det koka i ca 5 minuter och lägg sedan i äggen med nylonstrumpan på. Du kan också stoppa ner lite kokta Ägg med fast vita och mjuk gula kokas 5-6 minuter, vill du ha hårdkokta ägg kokar du dem i ca 10 minuter.

  Ta sedan av kastrullen från plattan och spola dem i kallt vatten en stund. Polera med lite olivolja för extra glans. Färdiga att dukas fram på bordet!

  Så får du färgen:

  Rosa - rödbeta, tranbär
  Blå - rödkål eller blåbär
  Gul - gul lök, saffran, gurkmeja
  Röd - röd lök
  Lila - rött vin

  Mera påskpyssel

  Nina Bergqvist har skickat in sina påskägg, fler pyssel hittar du här i hennes blogg!

  Har vi missat något? Hur målar du dina påskägg? Tipsa oss och minbebis läsare i kommentarsfältet nedan!

  Kommentarer

  Jag har en son som är 2½ år och vi använde oss utav fingerfärg. Det finns i dem flesta färgerna och det är så smidigt då man har små barn. Färgen går bort super lätt. Både på kläder å kropp å möbler. Går jätte lätt å måla. Barnet blir glatt så som mamman (då hon märker hur snabbt man kan städa upp barn å allt annat som det hamnat kladd på, dessutom slippa kasta kläder då färgen inte gått bort slipper man ju med). På det så hade vi enkelt glitter, så vart dem lite speciella. Dessutom så målade vi inte riktigt ägg, då sonen är så hårdhänt. Dem vet ju inte hur hårt dem trycker så vi använde oss av styrolitägg. Går att köpa hos panduro tex. Kostade inte så mkt och dem tål att tappas och klämmas hårt på. format som ett ägg, så man ser ju inte skillnaden förrän nån försöker äta på det ;) http://deliciously.se/2011/april/paskpyssel.html MVH Nina