Din nya mammakropp efter förlossningen

Din nya mammakropp efter förlossningen

Bindor, avslag, läckande bröst och nerdränkta amningspads ändå är du vackrare än någonsin när du är nyförlöst. Den degiga och hängiga magen blir till en skön och mjuk kudde för din lilla bebis att vila sig mot efter amningsstunden.

Njut av tiden med din nyfödda bebis och stanna hemma. Jämför dig inte med andra nyblivna mammor, alla har vi olika förutsättningar.

Många känner en stress att snabbt komma iform efter graviditeten, så snabbt att de nästa glömmer bort att njuta av sin nyfödda bebis. Ta hand om dig och var snäll mot din nya mammakropp. Ha tålamod, man brukar säga att det tar lika lång tid att komma tillbaks till sin gamla kropp som det tagit att vara gravid.

Hjälp din tröga mage med fiberrik mat

Efter förlossningen är det lätt att bli trög i magen. Då är det extra viktigt att äta mycket fiberrik mat för att inte bli förstoppad. Du hittar fibrer i :

• frukt & bär
• grovt bröd
• grovt mjöl
• flingor
• grönsaker

Kokta och råa grönsaker innehåller lika mycket fibrer, hela frukter där fibrerna fortfarande finns kvar är bättre än juice.
Annan mat som hjälper till vid trög mage är katrinplommon, fikon, messmör/mesost, fil och yoghurt istället för mjölk.

Tips! Nyckelhålsmärkta varor är fiberrika livsmedel.

Kom i form efter graviditeten utan att banta

Under graviditeten har din kropp lagrat fett för amning men amningen kräver också extra mat. Många kvinnor går ner i vikt när de ammar. Om du har några extra kilon som du vill bli av med ska du ändå vänta med att banta tills amningen är över. Om du bantar frigörs organiska miljögifter som lagrats i fettväven i din kropp och dessa är inte bra för din bebis. Läs mer här.

Kom i form efter graviditeten, ta dagliga promenader med barnvagnen. Kolla upp om det finns mamma-barn gymnastik där du bor. En del träningsanläggningar erbjuder barnpassning under sina pass, det kanske finns just där du tränar.

Du får sätta igång med träningen runt minst 6 veckor efter förlossningen om du fött vaginalt och efter 8 veckor om du fött med kejsarsnitt. Träningen ska absolut inte göra ont och försök skilja på träningsvärk och smärta, var noga med att lyssna på din kropp.