3 tips som underlättar amningen

3 tips som underlättar amningen

Många tror att amningen är något som kommer igång automatiskt så fort barnet är fött, men faktum är att det är så för relativt få nyblivna mammor. Om du vill amma kan både du och bebisen behöva öva på amningen, så här kommer lite tips på hur den kan underlättas.

Att amma är något av det naturligaste som finns, men hur naturligt det än är betyder det inte att amningen kommer igång automatiskt för alla. Det finns en del utmaningar som inte är helt ovanliga att stöta på. Några av dem är att mamman har för mycket mjölk, eller för lite, att hon får mjölkstockning, att det gör ont i bröstvårtorna och att de såras. Men det finns lite tips som förenklar amningen för dig som vill amma, men har svårt att komma igång.
 

3 tips som underlättar amningen


1. Skapa en lugn miljö

Försök att skapa en lugn miljö runt omkring dig och bebisen när ni ska amma. Det kan vara särskilt viktigt i början när amningen inte riktigt kommit igång ordentligt. Lägg bort mobilen så du inte riskerar att distraheras av den, och fundera på om det finns andra saker som kan störa er och om de kan undvikas.

På bloggen Baby Talk by MAM ger sjuksköterskan Evelina ett bra tips till den som har storasyskon hemma som också vill få mammans uppmärksamhet. Hon tipsar om att göra en speciell låda med leksaker och pyssel som bara tas fram till syskonet när bebisen ska äta. Då håller sig syskonet förhoppningsvis sysselsatt en stund, så att du och bebisen kan amma i fred. 
 

2. Välj en bra amningsställning

Vissa gillar att sitta upp och amma, medan andra föredrar att ligga ner. Oavsett vilken ställning du ammar i är det viktigt att du känner dig bekväm, att du kan ha barnet nära dig och föra barnet till bröstet och inte tvärtom. Det är nämligen viktigt att du inte spänner dig under amningen då det kan försvåra den. 
 

3. Använd bröstpump
Om du vill ge ditt barn bröstmjölk men av någon anledning inte kan amma, kan en bröstpump vara en bra lösning. Det finns många anledningar till att inte kunna ge ditt barn bröstmjölk genom amning. Det kan exempelvis göra ont, du kan välja att inte amma, du kan vara borta från ditt barn eller så kanske du och din partner vill dela på matstunderna.

 

Välj rätt bröstpump för dig 

Genom att pumpa ut bröstmjölk med hjälp av en bröstpump kan du ha ett lager av bröstmjölk hemma, och det går hur bra som helst att förvara det i kylen eller att frysa in. MAM har lång erfarenhet av att utveckla produkter som underlättar vid amning, och första tiden med småbarn. I deras amningssortiment finns amningsnappar som skyddar såriga bröstvårtor, amningsinlägg som skyddar mot läckande bröst, hygienska förvaringsburkar för bröstmjölk och förstås även bröstpumpar.

Bröstpumpar kan vara manuella eller elektriska. En manuell bröstpump innebär att du själv pumpar bröstpumpens handtag så att vakuum skapas och mjölken kommer ut. En manuell bröstpump har ofta färre delar och är smidig att ta med överallt. Med en elektrisk bröstpump behöver du inte skapa vakuumet och pumpa själv, det gör bröstpumpen åt dig. Om du ska pumpa ofta eller under en längre period är det oftast enklast och smidigast att välja en elektrisk bröstpump.

MAM har nyligen lanserat en bröstpump där du inte längre behöver välja mellan manuell eller elektrisk. Med MAM 2in1 Electric & Manual Breast Pump får du båda möjligheterna. Precis som alla andra MAM-produkter är bröstpumpen framtagen i samarbete med medicinska experter. Läs mer om nyheten här!

 

 

MAM 2in1 Electric Manual Breast Pump finns att köpa på Babya, Big Baby, Babyproffsen och Apoteksgruppen, Lloyds Apotek, Kronans apotek, Apotek HjärtatMed24.se och Apotea

 

I samarbete med MAM