Allt du behöver veta om nappar

Allt du behöver veta om nappar

Suger din bebis på napp? Har du någon gång funderat på varför bebisar använder napp? Bebisen föds med sugreflex, vilken är nödvändig för att barnet ska kunna äta. Här får du läsa mer om bebisens sugreflex och hur nappar kan hjälpa.

Sugreflexen sätts igång när barnet är nära mammans bröst och ammar, eller suger på nappflaskan i en av föräldrarnas trygga famn. Vissa bebisar är nöjda efter att ha ätit, medan andra barn vill vara nära och snutta mest hela tiden. För en ammande förälder kan det vara ohållbart att bära runt på bebisen hela tiden för att den ska kunna snutta, och då kan en napp vara ett bra alternativ.

Det kan dock vara svårt att veta vilken napp man ska välja eftersom det finns många alternativ på marknaden. Det finns nappar i en mängd olika storlekar, modeller och material – då främst latex och silikon. Men hur vet man vilket material som är bäst? Latexnappar kan vara bra att använda när barnet börjar få tänder, eftersom latex är något tåligare än silikon.

Några som har ett otroligt stort utbud av nappar är MAM, och alla deras nappar är utvecklade i samarbete med både tandläkare och medicinska experter. Napparnas sugdelar är utformade på ett sätt så att de alltid ligger rätt i barnets mun, och sköldarna har mjuka, rundade kanter och stora lufthål som skyddar barnets känsliga hud. MAM har nappar anpassade från 0 månader gamla bebisar och uppåt. De har även många olika färger och motiv på sina nappar. Du kan spana in deras napputbud här!

 

Så kontrollerar du nappen

Vi vill att de nappar våra barn använder alltid är säkra och fräscha. Därför är det bra att veta hur man kontrollerar napparna.

Latexnappar har ett bäst före datum, som framgår på förpackningen. Latex håller i cirka två år från produktionsdatumet, men används nappen mycket eller utsätts för värme eller direkt solljus kan den åldras snabbare än det. Om nappen börjar bli klibbig eller sväller är det ett tecken på att det är dags att byta ut den.

Silikonnappar har inget utgångsdatum då materialet inte åldras. Däremot är silikon inte lika tåligt som latex, vilket gör att barn som fått sina första tänder kan lyckas bita sönder nappen. Då bör den bytas ut!

Oavsett om du har latex- eller silikonnappar så rekommenderar alla napptillverkare att du provdrar nappen innan användning för att säkerställa att sugdelen är hel. För att vara säker på att nappen är säker och hygienisk är det bra att ha som rutin att byta ut nappen efter 1-2 månader!


Allt du behöver veta om nappar

MAM:s sjuksköterska Evelina har skapat flera filmer där hon berättar om sådant som nyblivna föräldrar undrar över. Filmerna finns att se på Baby Talk by MAM, och i en av dem berättar hon allt du vill veta om nappar. Kolla in den här!

 

 

 

Vill du veta mer om nappar? Kolla in fler tips från MAM här

 

I samarbete med MAM