Annons:
 
Barnet skriker – är det kolik?

Barnet skriker – är det kolik?

Att ett spädbarn skriker kan ha många orsaker. Skriket är ju ett av barnets första möjlighet att kommunicera, så orsaken kan vara allt från trötthet till hunger, att det är för varmt eller för kallt eller att det helt enkelt bara vill ha föräldrarnas uppmärksamhet. Men när barnet är runt tre månader finns det en till faktor som drabbar nära en femtedel av alla spädbarn – tremånaderskolik.

 

Tecken på kolik

Kolik-skriket är väldigt intensivt, så intensivt att barnet blir rött i ansiktet. Skrikperioderna varvas med lugna perioder men snart sätter barnet igång igen, vanligast på eftermiddagen. När orsaken är kolik följs skriken ofta av att barnet antingen drar upp knäna mot magen eller sträcker dem rakt ut, knyter händerna och kan både rapa och släppa sig. Vad som är viktigt att komma ihåg är att barn med tremånaderskolik i övrigt mår bra, äter bra och följer viktkurvan.
 

Möjliga orsaker

Man vet egentligen inte exakt varför tremånaderskolik uppstår. Det kan vara en enskild anledning eller flera olika i kombination. Den vanligaste orsaken är att barnet är överkänsligt mot något i bröstmjölken eller modersmjölkersättningen. Även spår av komjölk som överförs från mamman via bröstmjölken kan vara orsak, och ännu en orsak kan vara att barnet får i sig för mycket luft vid amning/flaskmatning.
 

Känsligt tarmsystem

Även spädbarnets tarmsystem kan vara en bidragande orsak. Idag vet man att spädbarnets tarmfunktion inte är fullt utvecklad när de föds. Det innebär att både tarmens rörlighet (peristaltik) och tarmflora inte är i full funktion, vilket kan orsaka problemet. Anledningen till att tarmsystemet inte är fullt fungerande vid födseln är att de goda bakterierna börjar flytta in i tarmen i samband med födseln. En mängd olika faktorer påverkar sammansättningen, vilken förlossningsmetod som användes och om barnet får bröstmjölk är två av dem. Forskningen har så här långt bara kunnat konstatera att tarmfloran skiftar utifrån dessa förutsättningar.


Mjölksyrabakterier i form av ett bredspektrumtillskott med de grundläggande goda tarmbakterierna bifidobakterier och laktobaciller, som finns i till exempel LactiPlus Baby Barndroppar, kan provas för att stödja tarmutvecklingen. Studier har visat att detta kan påverkar tarmfloran gynnsamt och minska koliken.

 

Vad du kan göra själv

lactiplus baby kolik tremånaderskolik• Minska risken för att barnet sväljer luft i samband med matningen genom att
      - vid bröstmatning: se till att så mycket som möjligt av vårtgården är i barnets mun
      - vid flaskmatning: minska hålet i nappen
• Se till att barnet rapar under och efter måltiden
• Prova till exempel LactiPlus Baby Barndroppar med bifidobakterier/laktobaciller för att hjälpa tarmfloran att fungera som den ska.
• Prova olika typer av mjölkersättning, även komjölksproteinfri kost.
• Prova spädbarnsmassage, en del tycker detta fungerar bra.
• Om du röker bör du sluta eftersom rökande mödrar har oftare kolikbarn än genomsnittet.
• Tänk på att personalen på BVC har stor erfarenhet av spädbarnskolik och kan ge ytterligare råd och tips.

Läs mer om LactiPlus Baby Barndroppar här
 

Du hittar Lactiplus Baby barndroppar på Apotek.

 

I samarbete med Baltex

 

 

 

Annons: