Annons:
 
Nekad havandeskapspenning - rätt eller fel?

Nekad havandeskapspenning - rätt eller fel?

Den senaste veckan har man kunnat läsa om en gravid kvinna som nekats havandeskapspenning utav Försäkringskassan trots att två läkare rekommenderat henne vila. Vad tycker du om beslutet? Bör alla gravida få havandeskapspenning?

Rosita Nylander väntar tvillingar i mitten av november och har fått avslag från Försäkringskassan två gånger på sin ansökan om havandeskapspenning, som man kan få de sista två månader av graviditeten om bedömningen finns att man inte kan arbeta på grund av graviditeten.

Rosita arbetar sittandes vid ett skrivbord med att löda och granska kretskort och når inte längre fram utan att sitta i en oskön ställning.

- Jag kommer inte fram till bordet, visst kan jag men då får jag ju ont i rygg, axlar och nacke på en gång. Och så får jag sitta väldigt konstigt, och det är inte ergonomiskt bra. Varken för mig eller för dem som är i magen. Säger Rosita Nylander till Svt Play.

Besviken

Till Svt play säger Rosita att hon är besviken på systemet då många verkar ha det svårt med att få havandeskapspenning som är till för att hjälpa dem som inte längre kan arbeta på grund av sina graviditeter.

80% av MinBebis läsare tycker hittills i veckans fråga att alla gravida bör få havandeskapspenning oavsett yrke. Rösta du också!

Vad tycker du? Bör alla gravida få havandeskapspenning? På vilka grunder tycker du att Försäkringskassan borde göra sin bedömning?

 

Kommentarer

Jag tycker att alla som är gravida kan få vara hemma sista 60 dagarna om man vill då kan dom få kalla det vad dom vill. Snacket dom kör med att graviditet inte är en sjukdom det vet väl alla, däremot är det jobbigt mer för vissa än för andra, det enda som är säkert är att det är ett övergående tillstånd. Så varför kan inte alla bara få vara "ledig" sista veckorna? Fast dom som bestämmer vilka regler som gäller kan man ju undra om dom någonsin varit gravida, eller sjuka för den delen. hur stor är sannolikheten att någon som jobbar åt försäkringskassan skulle bli nekad havandeskapspenning eller sjukskrivning? Jag skulle vilja se statistiken på det.

Jag tycker att alla som på läkarens inrådan skall sluta arbeta skall få havandeskapspenning. I detta fall tyckte ju både läkaren och kvinnans arbetsgivare att det bästa skulle vara att Rosita skulle få slippa arbeta då hon inte ens når sitt skrivbord! Herrgud, det är väl inte som att folk inte vill jobba?! Man behöver väl alla slantar man kan få när man sedan skall leva på mammapengen?! Deer www.minbebis.com/blogg/deer

Jag tycker också att det ska räcka med läkares inrådan! Jag fick foglossning till exempel och det kan ju vara svårt för någon att se men är fruktansvärt jobbigt för den som har det. Det började komma redan i vecka 9-10 och blev bara värre och värre. Jag blev sjukskriven av läkare och fick starka smärtstillande men var "tvungen" att jobba ändå för att hinna klart med min utbildning. Det är dock en situation som jag inte vill befinna mig igen och som jag önskar att alla gravida får slippa! Måste tillägga också att det i mitt fall var värst att sitta för då kom liksom hela tyngden på bäckenet. Och det är ju där man har ont.. Alltså tycker jag att det ska gälla alla arbeten och inte bara de som är fysiskt ansträngande.

Jag tycker att det är märkligt att en instans som Försäkringskassan ska bestämma vad man klarar av och inte. Det har ju en läkare redan intygat. Och varför är det sån häxjakt på gravida? Där är vi verkligen inte jämställda. Sen att havandeskapspenning ska till för de som har en risk i yrket. Risk kan man mäta på många sätt. Du kan ju ha ett "ofarligt" yrke men genom din smärta kanske inte kan röra dig så snabbt som du normalt borde, då kanske din reaktionsförmåga är kraftigt försämrad. Är inte det en risk?

Jag tycker att alla gravida ska ha rätt att ta ut havandeskapspenning i slutet av graviditeten. Jag jobbade fram till 2 veckor innan min son föddes men det var väldigt påfrestande, då har jag ett ganska stillasittande jobb. Att vara höggravid är ingen dans på rosor, så att neka en som dessutom har detta råd från två läkare är tragiskt. Det delas ut bidrag till folk som är lata och inte har jobbat på flera flera år (vissa har aldrig jobbat) för att de har problem med knät eller ryggen, eller kan inte språket. Men en som bevisligen har jobbat tills det blir alldeles för jobbigt får inte hjälp. Det är helt sjukt. Jag blir så upprörd måste jag säga, orkar knappt höra sånt här.

Vore intressant att höra vad de som röstar nej i denna fråga tycker! Vad de grundar deras åsikt på.. Hoppas att ni vågar kommentera! :)

Ja tyvärr är försäkringkassan hemska just nu och man har fått läsa mkt om bråk med gravida...jag har kräks sedan vecka 6 och är nu i vecka 24. Ökar inte i vikt (kan säga att jag väger lite från början) har hb på 100 och lågt blodtryck, spräckt ögon pga av tryck i kräkningar, ser misshandlad ut och svimmar ofta. Mig bråkade de också med från början, verkar som de har godkänts det nu eftersom jag fått en utb men vet ej framöver. Fått sjukskrivning av läkare på bvc och intyg från gynakuten på danderyd plus att min chef har skickat brev till dem och förklarat att jag ej kan jobba...suck de är helt hopplösa! Håller med om att man ska få ledigt lite innan förlossning, man blir ju stor, tung och trött! Och varför ens bråka med gravida...det går ju över för fan och det är inte lätt!

Hoppas på att få beviljad hp.. varit hos 2läkare nu och försökt få sjuskrivning pga ont i magen, höfter, ben, rygg, nacke.. dom vägrar sjukskriva mig! Blir så jävla arg och besviken, får säkert inte hp beviljat heller:(

Gravid i v31. Jag har blivit nekad havandeskapspenning, överklagade och blev nekad igen. Mina arbetskamrater som sökt hp har fått den godkänd. Överklagar nu till förvaltningsdomstolen. Min arbetsgivare kan inte omplacera mig. Blev i fredags sjukskriven för att jag har ont i ryggen och ljumskarna, det blir värre när jag jobbar. Jag skulle gärna jobba, men jag har en arbetsplats som inte är lämplig för mig som gravid. Har känt ångest och blir ledsen när jag bara tänkt på att jag ska behöva jobba. Skönt att ha blivit sjukskriven.

Gravid i V.27 Jag blev nekad HP och har skickat upp en omprövning, där jag hoppas kunna få 50 % då jag gärna vill jobba på halvtid. Har en mkt bra MVC läkare som sjukskrivit mig på 50 % tillsvidare pga foglossning. Graviditet är väldigt induviduellt och jag förstår inte hur de bara drar alla gravida över samma kant, då vissa är mer utsatta än andra. Och jag blir så jävla förbannad när man hör om de som får HP och andra inte som kanske verkligen behöver det. Till slut går det väl så långt att man ljuger och hittar på arbetsuppgifter så att man ska ha en chans. Skulle vilja se de på försäkringskassan när de behandlar en av \"sina egna\", hur många nekar de då?