Så underlättar profylax förlossningen

Så underlättar profylax förlossningen

Profylaxgruppen med Annas Profylax brinner för att du ska få en fin förlossning – för magiska möten där du och din partner verkligen kan säga ”Hej!” till ert barn. Vi har talat med Anna Wilsby om varför profylaxen är bra för dig och din partner när ni ska föda barn.

Vad är profylax?
Ordet profylax betyder ”förebyggande”. I samband med graviditet och förlossning står det för hur du kan tänka, träna och förbereda dig mentalt och fysiskt för att lägga grunden till en så bra förlossningsupplevelse som möjligt. Om det gör ont – hur kan jag till exempel andas och slappna av för att det ska göra mindre ont? Om det finns en risk för att få bristningar i samband med utdrivningen – hur kan jag träna och göra för att minimera den risken? Om jag som partner är orolig – hur kan jag bli en ”cool coach”?

Vad kan profylaxen göra för den gravida kvinnan?
Vår erfarenhet är att profylaxträningen minskar rädslan inför förlossningen och ökar känslan av positiv förväntan – det här kan nog gå! Vår uppföljning efter förlossningen visar att både mannen och kvinnan har kunnat/vågat vara närvarande och att träningen faktiskt minskar risken för komplikationer.

På vilket sätt underlättar profylaxen förlossningen?
När du vet hur du ska göra, tänka, andas och slappna av, har det en rad positiva effekter:

  • Syresättningen av din kropp och bebisen blir bättre.
  • Det gör mindre ont och du orkar längre eftersom mjölksyrebildningen i musklerna/livmodern blir mindre.
  • Du behåller rörligheten i kroppen och kan lättare byta ställning under hela förlossningen.
  • Du förblir närvarande. Förutom att det ökar din positiva känsla är det lättare för dig, din partner och barnmorskan att få ett bra samarbete – ni kan helt enkelt fortsätta att prata och kommunicera med varandra.
  • Färre komplikationer såsom syrebrist, bristningar, akuta kejsarsnitt etc.

För vem är profylax särskilt bra?
För alla som ska föda barn. Det finns kvinnor som andas och slappnar av helt naturligt, utan träning, men dessa hör till undantagen. Det tycks finnas ett samband med åldern. En kvinna som föder barn runt tjugoårsåldern eller tidigare behöver i regel träna mindre än när vi blir äldre! En yngre kvinna andas såsom vi lär ut på kurserna helt automatiskt. Det finns barnmorskor som menar att det blir viktigare med profylaxträning ju äldre vi blir: dels därför att vi blir mindre elastiska i musklerna när vi blir äldre (vilket till exempel gör avslappnings- och krystträning särskilt viktig), dels för att vår rädsla och kontrollbehov ökar med åldern.

Annas Profylax vänder sig dessutom till partnern lika mycket som till mamman. Det finns de bland våra deltagare som menar att vår kurs är en riktig ”partnerkurs”. Den handlar väldigt mycket om hur partnern kan stötta sin kvinna, hjälpa henne att slappna av och behålla sin fokus. Med fickorna fulla av verktyg och strategier blir partnern en cool coach!

Hur många är man i varje grupp?
Hos oss på Profylaxgruppen har vi max tio par. Det går att ha elva par också, men där går smärtgränsen. Är det fler i gruppen är det svårt för kursledaren att hinna runt och ge personlig feedback och coachning, dessutom är det svårare för deltagarna att komma till tals i en för stor grupp.

Hur långt är ett kurstillfälle?
Vår kurs omfattar i dagsläget sex timmar uppdelat på två eller tre tillfällen. Vi vet att det rent pedagogiskt är bättre att gå tre tillfällen, dvs två timmar per gång, men efterfrågan på våra två gångers kurser á tre timmar är större. Många kvinnor är väldigt ambitiösa under sina graviditeter och går kanske både gravidyoga, den ordinarie föräldrainformationen och hos oss, då är det ibland svårt att få plats med allt i kalendern.

Hur många gånger bör man gå?
Ju fler desto bättre. Även om man går vår kurs uppdelat på tre tillfällen lägger det bara en bas för den egna träningen. Vi ger verktygen och strategierna, träningen måste man göra själv. Det tar tid att träna avslappning, andning och hur man ska samarbeta med sin partner eller den som ska vara med på förlossningen.

Många går våra kurser inför varje förlossning – det är ett suveränt sätt att fokusera det nya barnet och att uppdatera sig.

Profylax för livet!

Vi som arbetar som kursledare på Profylaxgruppen med Annas Profylax brinner för att du ska få en fin förlossning – för magiska möten där du och din partner verkligen kan säga ”Hej!” till ert barn. Men vi vet att vår kurs och träning är något du har nytta av under resten av ditt liv! Det handlar om hur du kan möta det oförutsedda, smärta och oro. Det finns en anledning att hjärtpatienter får träna andning och avslappning! Men det handlar mycket om att våga vara närvarande, att leva i nuet. Besök profylaxgruppen för mer information.

Att andas är att säga JA till livet!

Här kan du läsa mer om profylax.