MinBebis Föräldrapanel - Ok att resa utomlands utan vår bebis?

MinBebis Föräldrapanel - Ok att resa utomlands utan vår bebis?

Efter ett litet uppehåll är nu föräldrapanelen igång med att svara på andra föräldrars frågor igen. Denna vecka handlar frågan om att resa. Är det ok att lämna en åtta månaders bebis hos farmor en vecka för att resa utomlands på tu man hand? Tyck till du också!

Varje vecka svarar MinBebis Föräldrapanel på andra föräldrarsfrågor och ämnen som är viktiga för diskussion. Har du ett ämne eller en fråga som du vill att panelen ska ta upp? Skicka in den här!

Ni gör rätt! Res iväg!

Intressant fråga där jag har mycket egen erfarenhet.
Jag tycker ni gör helt rätt. Res iväg. Jag och min sambo åkte 5 dagar till Milano när Lily var 6 månader. Har aldrig mötts av ett så stort leende som när vi kom hem. Hon kom ihåg oss!
Jag tycker det är oerhört viktigt att föräldrar inte bara blir föräldrar utan även fortsätter att fokusera på varandra.

Gör detta, få en paus i vardagen och jag lovar att ni kommer hem med ny energi och er son kommer att komma ihåg er!
Ställ er bara frågan själva, om ni är redo att göra detta. 1 vecka är rätt lång tid.
Jag personligen tyckte det var lite jobbigt att vara ifrån henne så länge, jag var kanske inte riktigt mogen.
Hoppas ni får en trevlig resa!

Njut av semestern och varandra

Han kommer absolut inte att glömma er! Små barn i den åldern har inte det tidsbegreppet.
Huvudsaken är att ni är trygga med valet av barnvakt och känner att han får det bra hos sin farmor.
Och jag tror att det blir ni som kommer att må "sämst" och sakna sonen. Åk iväg, njut av semestern och varandra och kom hem med nya krafter.

Ingen dålig förälder

Du är absolut ingen dålig förälder som åker på semester med din sambo utan barn. Tvärtom - det kanske är något ni behöver för att orka fortsätta i småbarnstempot? Det är ju toppen om er son känner sig trygg hos flera vuxna, i det här fallet hos farmor, som han träffar ofta. Underbart att de har en bra relation och toppen när man som förälder just behöver sig en liten semester...
Vi har varit borta från både Lovis och Truls när de var åtta månader. Båda gångerna var vi i London en vecka. Och ingen av dem hade glömt bort oss...

För lång tid att lämna iväg en åtta månaders

Det är alldeles för lång tid att lämna bort en åtta månaders. För ett så litet barn att vara utan sin trygghetspunkt så pass länge kan i värsta fall få barnet att för en lång tid framöver känna sig otrygg och ängslig och kan i sin tur leda till ett väldigt klängigt barn som inte vill släppa sina föräldrar ur sikte. Tidsuppfattningen för små barn är helt annan än för oss vuxna. En vecka kan säkert upplevas som två-tre veckor eller kanske mer. Det är ofta jag själv jämför med hur en dag eller en vecka kändes som länge när jag var barn jämfört med nu då tiden bara susar förbi.

Varför inte ta med barnet på resan? Hade ni tänkt resa långt kanske ni kan resa inom Sveriges gränser med barnet istället eller kanske bara för en helg tillsammans med barnet. Känner ni att ni behöver en paus bara för er själva räcker det med en kväll då och då när ni bara gör något själva utan barn. Resa kommer ni att få gott om tid att göra så småningom, just nu är barnet viktigare än en resa.

Testa först innan ni åker iväg

Detta är en väldigt svår fråga eftersom man inte vet vad ett barn kommer ihåg och vad dom inte kommer ihåg. Mitt råd blir att testa detta innan ni åker iväg. Dvs ha honom borta ett par dagar, 4-5 kanske hos någon han känner väl till exempel farmor och sen åk dit för att hämta och se hur han reagerar. Om han kommer ihåg er så tror jag inte det ska vara något problem alls att åka på semester en vecka.

Nej jag tycker inte du är en dålig mamma bara för att ni vill ha semester utan pojken. Man får lov att unna sig även om man har barn.

Skulle aldrig lämna bort mitt barn så pass litet

OJ vilken svår fråga, han kommer garanterat inte glömma sina föräldrar. Jag kan bara svara för mig själv och jag skulle aldrig lämna bort mina så pass små barn i en hel vecka, sen säger jag inte att du är en dålig förälder om du väljer att göra det.

Bra om ni åker - njut

Nej jag tror inte att er son kommer att glömma er. Jag tror att det är bra att ni åker iväg och rår om varandra. Det är dessvärre lätt att tappa bort varandra i föräldraskapet.

Njut och ha det riktigt bra!

 

Vad tycker du? Tyck gärna till anonym om du vill!

Kommentarer

Jag tror att ni kommer att sakna er bäbis enormt mycket och den er. Jag skulle i ert fall boka en semester men dra ner på dagarna. Gör det till en helg istället. Åk fredag o kom hem på söndag. Då hinner ni mysa utan att barnet blir lidande. Er lilla pys är enligt mig för liten för en hel vecka, plus att ni kommer längta ihjäl er och tänka på hemfärden efter halva tiden.... Jag o min man lämnade vår äldsta dotter, då 17 månader fem dagar med mormor när vi for till London. Det var för länge och jag grät efter tre dagar.... Gör inte om vårat misstag utan skona er familj och ta ett steg i taget! Lycka till och njut av en långhelg!

Do it!

Jag skulle vänta med att åka iväg en vecka på semester utan min bebis. Barnen är små så kort tid så varför kan vi inte vänta tills vi vet att barnen känner sig trygga och självständiga? Barn är ett ansvar och deras välmående måste gå först. En annan viktig faktor är naturligtsvis hur relationen är med \"farmor\" eller vem som nu tar hand om guldklimpen. Umgås de varje dag finns viss trygghet hos farmor - men lämna inte bort bebisen till någon de knappt träffat. När jag var liten var jag väldigt trygg så mina föräldrar åkte iväg, men det visade sig att jag blev helt förstörd och bara grät närjag märkte att de var borta! Så, jag skulle som alternativ ta med farmor som barnvakt när jag åker iväg alternativt ta med bebis utan barnvakt eller åka iväg en weekend som någon nämnde ovan. Detta är vad mitt samvete säger mig i alla fall- om jag svarar ärligt!

gjorde samma med vår minsta då hon var 9 månader. kändes som en räddning av förhållandet och privatlivet har aldrig sovit så gott och uppskattat varandra så mycket som under den resan. dottern har ännu i dag en extra förkärlek till sin farmor.

Det är väl upp till var och en hur man vill göra. Men jag hade aldrig kunnat göra det. Tänk att vara så långt borta om något skulle hända eller om barnet är totalt otrösterligt. Nej, jag skulle inte vilja utsätta den för det i så ung ålder. Vänta ett tag till tycker jag. Har man gett sig in i leken, får man leken tåla.

Nej! Jag vet att få barn är påfrestande för ett förhållande och det är många förändringar som sker under kort tid och prioriteringarna i ens liv byter plats men jag tycker inte att man åker i väg från sin bebis. Jag anser har man skaffat barn så är man med sitt barn oavsett vad vad ens eget behov är. Men jag skulle nog inte lämna landet utan mitt barn, tänk om det sker en olycka med barnet eller barnen och man inte kan finnas där för sina små älsklingar. behöver ni egen tid kan ni vara med varandra underdagen gå på restaurang, spa eller parterapi om man behöver det. Det finns mycket man kan göra utan att resa i väg!

Klart att ni ska åka om ni själva klarar av att vara borta från bebisen en vecka. Om han tycke rom sin farmor är det inga problem. Det är svårare när de blir några år äldre och har full koll. Passa på!!

Jag tror det främst kommer kännas tufft för er om ni åker, men jag tycker inte att ni ska ha dåligt samvete! Jag blir lite halvbitter på de som i princip säger att när man har valt att skaffa barn så är allt det andra över. Då är det bara barnet som ska vara i fokus. Visst att få barn är det största i livte och kärleken till barnet är oförklarligt. Men förhållandet till barnets pappa är minst lika viktigt! I förlängningen också för barnet.

Jag har läst och läser fortfarande utvecklingspsykologi. Nej du bör inte resa ifrån din 6-månaders bebis. Man bör inte vara borta från så små barn så lång tid då det kan störa anknytningen. som många skrivit innan mig så är det jätte lång tid för en sån liten. När man har skaffat barn måste man sätta barnets behov framför sina egna. Och jag undrar vad det är för lekmanna amatör panel som kommenterar. Varför skall man ens ha en panel utan någon som helst kunskap i utvecklingspsykologi? Folk litar ju på det dem säger och kan sen känna sig lättade med att överge sin bebis. Stort minus till min bebis. Låt kunnigt folk kommentera istället så att inte människor får råd som är helt fel och till och med skadligt för barnet!

ÅK OCH NJUT! :) Kom ihåg att det är ni två som håller ihop familjen, en vecka är det värt. Ät gott, njut, ta hand om varandra, och gör det ni inte annars hinner med under vardagen med barn. Slappna av och må gott! Man behöver ibland en liten "paus" och göra någonting annat med varandra. vi har en bebis på 4 månader och ska åka på kryssning tillsammans en helg, utan barn. Visst kommer vi sakna vår lilleman, absolut. Men då har vi fått laddat om batterierna. Bättre att vara en glad mamma och pappa som är utvilade, än trötta och griniga som inte orkar med någonting och knappt att man orkar med varandra. Det är värt allt! :) Ni kommer endå tillbaka till eran lille bebis sedan endå. Han kommer må bra medans ni är borta. Inget att oroa sig för. Så jag säger: tummen upp och ännu en gång: Det är ni som håller ihop familjen, vårda kärleken, egentid ibland är värt allt! Tycker jag iallafall :) En positiv jävel är jag.