Sola försiktigt när du är gravid och har bebis

Sola försiktigt när du är gravid och har bebis

Sommaren kan vara en jobbig period för dig som är gravid, nyförlöst eller har små barn. Vi har tagit reda på lite tips för gravida och ammande i sommar.

Hur påverkas barnet i magen av hög värme och stark sol?
Det vet man inte säkert. En gravid kvinna har ca 0,5 grad högre temperatur än normalt och brukar av den anledningen inte kunna vistas i stark värme och sol så länge. Solen är ”farligast” för kvinnan, barnet ligger skyddat i livmodern. Om du är ute på sjön eller där du inte känner av värmen bör du vara extra försiktig så du inte bränner huden.

Varför får en del pigmentfläckar av att sola under graviditeten?
Dessa fläckar kommer av förändrad hormonbalans och uppträder oftare hos kvinnor med mörk hårfärg. De kan blekna något men går inte bort.

LÄS ÄVEN: Gravid i sommar - håll koll på solen, värmen och vätskan!

7 soltips när du är gravid eller har bebis

  • Undvik solen mitt på dagen - Undvik att vistas i solen mitt på dagen mellan 11-15 då solen är som starkast.
  • Skydda dig/ditt barn - Smörj in dig med solskyddsfaktor och skydda din bebis med långärmad tröja och byxor i tunt bomullsmaterial. Man rekommenderar inte att smörja in barn under ett år med solskyddsfaktor just för att barn under ett år inte ska vistas i solen och dess farliga strålar. Håll er i skuggan.
  • Sola försiktigt - Var försiktig med solexponering pga det tunna ozonskiktet och risk för hudcancer (gäller alla människor och ännu viktigare för små barn).
  • Solskyddskläder - De håller faktor 50+, det finns även filtar som är bra för vagnen och amningstillfällen.
  • Drick mycket - Drick vatten om du blir törstig, låt din bebis amma så mycket den vill eller ge din bebis extra ersättning så att den får i sig näring. Du kan ge din bebis vatten, men det behövs inte om amning eller flaskmatning med ersättning fungerar bra.
  • Känn på barnets hud – Om det är svettigt har det för mycket kläder på sig eller är för varm, huden ska vara torr.
  • Försök att vara aktiv trots värmen – Det brukar vara svalare på kvällen. Passa på att ”motionera” lite då.

 

Publicerad: 2012-07-15
Uppdaterad: 2016-07-13

Kommentarer

Hur gör kvinnorna i Afrika??

Hittade svar från cancerfonden: Vår hudfärg bestäms av hur pigmentet – melaninet – är förpackat och fördelat i yttersta hudlagret i hudcellerna (keratinocyterna). Melaninet fungerar som vårt viktigaste uvskydd. I den mörka/svarta huden finns gott om melanin som är jämnt och tjockt förpackat i alla hudcellerna och i alla hudlagren. I den vita huden ligger melaninet inte lika ytligt och är mer ihoppackat och inte så utspritt. – Den svarta huden är därför ett mycket bättre uv-skydd än den vita och utgör en klart bättre solskyddsfaktor än vit, ju svartare dess bättre

Mycket bra fråga Karin! Hur gör kvinnor i Afrika och Sydamerika? Själv bor jag i spanien och det är soligt hela tiden i princip! Jag brukar själv ligga i poolen nu när jag är gravid så att jag alltid svalkas!

Nya studier säger ju att man inte ska använda solskydd då det blokar upptaget av det canserskyddande vitaminen D och därmed är cancerframkallande... Google solskydd +canserframkallande får ni se