Träning under graviditetens tre trimestrar

Träning under graviditetens tre trimestrar

Här får du några förslag på övningar som passar bra under graviditetens tre olika trimestrar. I boken Stark, glad, gravid hittar du fullständiga träningsprogram för graviditetens olika skeden och för att komma igång igen efter förlossningen.

Bild: Mikael Gustavsen

 

Bild: Mikael Gustavsen

Träning under första trimestern

Under graviditetens första trimester (tredjedel) kan du med fördel fortsätta med den träning du är van vid. Fokusera gärna på att stärka bukens yttre muskulatur och att stabilisera den inre bukmuskulaturen.
.

Läs mer


Träning under andra trimestern

Under graviditetens andra tredjedel växer magen mycket och den raka bukmuskeln delar sig i takt med att kroppens tyngdpunkt förskjuts framåt. Det ställer stora krav på ryggen och leder inte sällan till nack- och ryggproblem. Under det här skedet rekommenderar vi bra styrkeövningar för att stärka ryggen och den djupa bukmuskulaturen.

Läs mer

Bild: Mikael Gustavsen


Bild: Mikael Gustavsen

Träning under tredje trimestern

Under den här delen av graviditeten blir kroppen allt tyngre och för de flesta känns det självklart att gå över till lugnare träningsformer. Simning, vattengympa, yoga för gravida och promenader, gärna stavgång, är bra motionsformer under den här perioden.

Läs mer


Få svar på din fråga

Författarna till boken Stark, glad, gravid besvarar dina frågor om träning och hälsa under graviditeten.

Läs mer

Bild: Mikael Gustavsen


Utdrag ur boken Stark, glad, gravid – träning för dig som väntar barn.