Tunga lyft påverkar sällan graviditeten

Tunga lyft påverkar sällan graviditeten

Tunga lyft påverkar sällan graviditeten och skadar inte barnet. Men i takt med att magen växer försvåras lyften då magen är i vägen. Tänk på hur du lyfter för att skydda din rygg.

Tunga lyft skadar inte barnet i magen men du ska däremot tänka extra noga på hur du lyfter. Magen som växer försvårar lyften och då blir det lätt att lyfta fel. Lyft med böjda knän och använd benen när du reser dig, lyft inte med böjd rygg då skadar du den.

Har du ett arbete där du utför tunga lyft är det bra att lära dig hur du ska skydda din rygg, detta gäller förstås både när du är och inte är gravid. Undvik att lyfta tungt om det inte känns bra. Det kanske finns möjlighet för dig att byta arbetsuppgifter när du inte orkar längre.

Havandeskapspenning för dig med tungt arbete

Från vecka 32 kan du som har ett yrke med tunga lyft eller annat tungt arbete möjlighet att ansöka om havandeskapspenning. Kontakta försäkringskassan för mer information och blanketter att fylla i.

Det är viktigt att försöka vara aktiv under graviditeten och motionera så mycket som känns bra. När barnet är fött har du tunga lyft med bilbarnstol, barnvagn som ska in och ut ur bilen. Nedan finner du övningar och mer träninsgtips under graviditeten.

Källa: Barnmorskan online

Kommentarer

Så... mitt jobb innebär i genomsnitt att lyfta 200 st 25-kilos säckar på en arb.dag. En annan dag kan det vara att gå i mellan 3-7 timmar och dra slang som väger 80 kg/m. Eller att bära längre sträckor, upp för trappor, 30 säckar gånger 25 kilo. Ska jag verkligen klara av att arbeta till 60 dagar innan beräknad förlossning ? Vad ska jag göra ? Vart ska jag vända mig ?

Hej Marina! Det låter väldigt jobbigt. Du får ta upp det med din barnmorska och med din chef - kanske finns det möjlighet för dig att göra något annat på din arbetsplats. Lycka till!