Vattkoppor hos barn

Vattkoppor hos barn

Vi har rotat i artivet och hittat denna artikel om vattkoppor från januari 2013. Vattkoppor är en av de mest smittsamma infektionssjukdomarna hos barn. Vattkoppor orsakas av viruset varicella-zostervirus och är vanligast under vinterhalvåret. Se vattkoppor på bild och få råd om sjukdomen.

Orsak

Viruset sprids via vätska från näsan och luftvägarna. Det sprids sedan via luften, minst 9 av 10 barn som inte har haft sjukdomen insjuknar om de blir smittade. Något enstaka barn får inte sjukdomen i barnaåldern men de flesta barn insjuknar mellan 5 och 9 års ålder.

Inkubationstid

Inkubationstiden är 12-16 dagar, det är den tid det tar från att barnet blivit smittat tills att det blir sjukt.

När smittar man?

1-2 dagar innan barnet får utslagen, kopporna, smittar det via luftvägarna. Sedan är barnet smittsamt till dess att de sista kopporna har blivit till sårskorpa. Det kan ta mellan en till två veckor efter insjuknandet innan barnet inte smittar längre.

Symtom och besvär

Symtom vid vattkoppor börjar oftast med att barnet under en till två dagar är allmänt kinkig och måttlig feber mellan 38-39 grader de första dagarna. Utslagen kommer sedan och börjar vanligtvis först på magen sedan bröst och rygg och även i ansiktet. De kommande dygnen sprider sig kopporna i ansiktet, hårbotten och på armar och ben. Kopporna är ofta av olika ålder och ger en klåda.

Utslagen sprider sig också till:

  • Munslemhinnan, utslagen kan göra ont då barnet äter.
  • Underlivet, kring slidöppningen och i slidan, pojkar kan få blåsor på förhuden. Det kan bli problem när barnet kissar då det kan göra ont.
  • Ögonlocken, utslagen kliar och klådan kan ibland bli besvärlig, barn kan riva sönder blåsorna som då kan infekteras.

Utseende

Vattkoppor är runda eller ovala med en diameter på mellan 0,5 och 1 cm. Utslagen är först röda och upphöjda för att sedan bilda en blåsa på toppen av utslaget. De första dagarna har koppan klart innehåll som sedan blir grumligt. Runt om koppan är det rött.

Vattkopporna torkar efterhand in och blir till sårskorpor någon dag senare. Barnet blir piggare då klådan också minskar. Efter en till två veckor har även sårskorporna fallit av.

Vattkoppor i ansikte, hårbotten och på ögonlock.

Vattkoppor på rygg och mage. Bilderna är inskickade av privatpersoner och får endast användas på MinBebis.com.

Egenvård

Eftersom man inte medicinerar virus än så länge finns inte någon medicinsk behandling. Det man kan göra är att lindra barnets symtom.

  • Försök att ha det svalt i rummet och klädsel som är skön och sval för barnet. Det lindrar klådan och sänker kroppstemperaturen.
  • Ge ditt barn mycket med vätska.
  • Febern är sällan väldigt hög, men om du behöver ge ditt barn febernedsättande ska du ge paracetamol, vilket är Alvedon, Reliv eller Panodil.
  • Lindra de kliande utslagen med avkylande medel så som talk, kylbalsam eller potatismjöl.
  • Minska risken för att ditt barn kliar eller river sönder kopporna genom att klippa naglarna.
  • Om ditt barn lider mycket utav sina vattkoppor kan man ge klådlindrande medicin, så kallat antihistamin, till exempel Tavegyl.

Om en koppa rivs sönder blir den infekterad av bakterier (streptokocker eller stafylokocker). Då kan du badda med en bakteriedödande lösning som exempelvis klorhexidinlösning eller bakteriedödande salva.

Sök vård

Om en sårinfektion breder ut sig så att många koppor blir infekterade kan barnet eventuellt behöva penicillin eller annan behandling.

Vattkoppor kan i mycket sällsynta fall orsaka lunginflammation. Sök vård om barnet får hosta och andningsbesvär och börjar andas hastigt.

En mer sällsynt komplikation är hjärninflammation, som kan komma 1-3 veckor efter insjuknandet. Sök vård om ditt barn får yrsel, vinglig gång, feber, huvudvärk och kräkningar. Hjärninflammationen är godartad och läker ut av sig själv efter 2 till 3 veckor.

Vid ovanstående symtom ska du kontakta vårdcentralen för deras bedömning av symtomen.

Livslångt skydd

Har man en gång haft vattkoppor har man fått ett livslångt skydd. Däremot kan man få bältros som orsakas av samma virus.

Vaccination

Det finns nu vaccin mot vattkoppor. Det diskuteras om man ska införa allmän vaccination mot vattkoppor.

(Källa: Growingpeople)

2013-01-11

Kommentarer

Min Melvin fick vattkoppor när han var ett år, det gick bra. Jag tror att han var för liten för att förstå kliet.

Mina två barn har haft vattkoppor rätt nyligen, båda i december månad. Min äldsta dotter (5 år) fick vattkoppor i ansiktet och på armarna och var inte alls besvärad av detta. Ingen klåda och heller ingen feber. Gick bort efter ungefär en vecka. Min yngsta dotter (3 år) hade sina vattkoppor i ca 1½ vecka. Hon fick \"bara\" på magen och ryggen, men desto fler. Ingen feber men däremot extrem klåda. Hade svårt att sova och var mer ledsen än vanligt.

Någon som har erfarenhet av bebisar med Vattkoppor? Vår son som är fem veckor gammal har nyligen träffat ett barn som vi i efterhand fick veta har insjuknat i Vattkoppor. Känns inte kul med en sjuk liten bebis. Tar gärna emot tips från andra som har gått igenom detta (i förebyggande syfte).

Går det att få vattkoppor även om man är vaccinerad mot det? Dottern har precis börjat få konstiga utslag på ryggen som ser ut som röda prickar och på vissa är det lite rödflammigt runt och det har börjat sprida sig. Men om det är vattkoppor eller bara om hon har reagerat på något är osäkert.. Men jag smörjer med hydrocortison utifall att..

Min stora tjej (11år) har haft vattenkoppor 2 gånger! i 3årsåldern och sedan som 5åring, bägge gånger fick hon lindrigt med koppor Max 10-15 koppor/ gång. Ingen feber, så det var först när de syntes som vi blev varse om dom. Nu bara går jag och väntar på att lillasyster (snart 4) ska få viruset, som jag ser det så är det lindrigare ju yngre barnet är!

Vad gäller egentligen om man som vuxen haft vattkoppor som barn? Kan man få bältros då eller är det tvärtom?

Vår lille Son hade vattkoppor i somras- när det var som varmast !! Endast 5 mån gammal. Stackars lille plutt, det var jättejobbigt!! Och han hade hur mkt som helst, över 100 st fick vi de till.... Dessutom var det jag som smittade honom , eftersom jag fick bältros, fråga mig inte hur, endast 27 år gammal.

Ella fick sina första vattkoppor på söndagen. På lördagen märktes nästan ingenting förutom att hon var lite tröttare än vanligt och innan hon somnade även ont i huvudet. På måndagen kom ett gäng till. Då fick hon även blodsockerfall och svimmade i tre sekunder. Vi åkte in akut för att kolla så att allt var ok med henne. Där gjorde man EKG och andra tester genom stick i fingret. Nu idag är det tisdag och då har Ella fått en vattkoppa i munnen. Det gör jätteont på henne. Min andra dotter har tre prickar som jag hoppas är vattkoppor men inte vet. Hur tycker ni man ska göra med syskon som ännu inte haft koppor, skulle ni lämna dem på dagis även om det andra syskonet hemma hade vattkoppor?