Inlägg från: barnlängtan2011 |Visa alla inlägg
  • barnlängtan2011

    Hjälp!! För högt TSH.

    Började själv idag med Levaxin. Hade två TSHvärden på 2.2 med 1 månads mellanrum, hade 3,6 för ett år sedan. Börjar med 25 mikrogram och om jag tolererar det ska jag höja till 50.
    Precis oxå ätit min första pergokur och fick äl i tisdags.
    TSH på 6,9 och 5,4 låter högt, har du symptom på hypothyreos? Kan ju hända att ditt lab har andra referensvärden!?
    Var den här läkaren gynekolog? Var det den som skrev ut pergo?
    Du kan i värsta fall söka medicinakuten om du inte kan få hjälp någon annanstans, om de inte vet hur de ska göra kan de kanske kontakta specMVC som vet hur det SKA vara (någon av läkarna vet). Eller om du kanske kan kontakta VC, de kan ju sätta in Levaxin. Be att få journalkopior, labsvarslistor från den Dr du varit hos.
    Kanske läkaren på vanliga MVC kan hjälpa till oxå.
     
    Det är inte givet att du får missfall om du inte börjar med Levaxin, men alla inblnadade mår nog bätte om du får det. Du har ju några veckor på dig om du ska påbörja pergo natar jag så du borde ju hinna reda ut det här under nästa vecka. Dock så kanske du skulle få naturlig äl och mer regelbunden mens om du reglerade dina sköldkörtelhormoner. Har de kollat Prolaktin?

  • barnlängtan2011

    Utbildar mig fn till gynekolog(1-2 års erfarenhet) och har fått många olika svar av mina kollegor om jag ska ta levaxin eller inte. Ungefär hälften tyckte inte och hälften tyckte att jag ska ta.
    Frågade idag en av våra duktigaste läkare på sköldkörtelrubbningar och hon tyckte att jag kunde ta det, trots bara 2,2, det skadar ju absolut inte, sköldkörtelrubbningar är dessutom vanligare vid pcos vilket jag oxå begåvtas med, därav pergot. Hon tyckte iochförsig 50 mikrogram, men jag känner mig lite feg och börjar med 25. Har ju inte så mycket rubning.

    Men TSH är ju en av de faktorer vi kollar vi upprepade missfall, och ligger man för högt sättter man in Levaxin.

    Riktlinjerna verkar inte så klara när det gäller kvinnor som vill bli gravida, vet inte hur jag skulle ha gjort om det varit en patient. Men för gravida är det helt klart, under 2.0 ska det vara! Glasklart!
    Rimligtvis borde det vara samma för kvinnor med barnönskan som för gravida. Men hur man gör i dessa fall verkar fortfarande variera från sjukhus till sjukhus och från läkare till läkare. Jag tolkar det som att det kanske inte finns riktigt bra evidens än.

    Ivilket fall dina värden verkar helt uppåt väggarna. Prova VC, de har ju vana att behandla hypothyreos, brukar ha.
    Vårt labs ref.värden är 0,4-4,7.

  • barnlängtan2011

    Absolut inte omöjligt att bli gravid med TSH 2,2. Tycker inte du ska vara så orolig, men du kan ju höra med din gyn vad han tycker.
    Jag har vetat om detta en månad själv men valt att avvakta och kolla en gång till. Detta trots att jäg försöker bli gravid sedan snart ett år tillbaka och nu börjat med Pergo. Riktlinjerna är inte tydliga när det gäller kvinnor som vill bli gravida, därav att det blir så olika. Vid fertilitetscenter där man gör IVF är man dock mer benägna att pressa ner kvinnornas TSH till under 2.0. Men då handlar det om kvinnor som ska göra IVF och alltså har försökt länge. Att de inte blivit gravida skulle jag gissa INTE är beroende av deras lätt förhöjda TSH.

    Men för att göra allt så gynsamt som möjligt så skadar det absolut inte att knapra Levaxin med TSH 2.2.

    Jag är själv inte helt övertygad om jag ska äta dem eller inte än, men jag har börjat, få se hur länge jag kommer ihåg dem.

    Blir du gravid utan att ha påbörjat Levaxinbeh så bör du kolla TSH så snart som möjligt eftersom behovet av skölkörtelhormoner ökar så fort du blir gravid. Därför bör du själv då snrast ta kontakt med MVC för provtagning.

  • barnlängtan2011

    Alla gravida med TSH över 2.0 sätts in på 50 mikrogram Levaxin och ofta behöver man öka dosen under graviditeten. 2,2 skulle inte vara normalt när man är gravid!

    Det är nästan lite som olika sjukdommar vi pratar om, man har knappast symptom och det är inte bråttom med bara lätt förhöjda TSH. Vid TSH 16 eller 32 är man ju antagligen sjuk.

    Men de många läkare sätter inte in kvinnor på Levaxin med lätt förhöjda TSH nivåer, då man inte vet säkert nyttan av det, men farligt kan man inte säga att det är med de doser vi pratar om, biverkningarna är ju dosberoende, så får man biv så får man sänka dosen. Man ser ju proverna oxå om man bör öka eller sänka dosen.
    Man kan även ha en subklinisk övergående hypothyreos, så man kan senare prova att sluta med Levaxinet.

    Så tråkigt med ironiska männsikorRynkar på näsan! Så klart man kan söka på medicinakuten om man inte får hjälp någon annanstans, kanske inte bör vara första handsvalet att söka hjälp på men som sista utväg, varför inte! Fast jag tror MVC är bäst nästan.
    Arbetar själv ofta på akuten, folk söker för allt möjligt så varför inte förhöjt TSH? Då finns det ju i varje fall något att behandla.

  • barnlängtan2011
    barnlängtan2011 skrev 2010-09-23 16:29:14 följande:
    Du kan i värsta fall söka medicinakuten om du inte kan få hjälp någon annanstans, om de inte vet hur de ska göra kan de kanske kontakta specMVC som vet hur det SKA vara (någon av läkarna vet). Eller om du kanske kan kontakta VC, de kan ju sätta in Levaxin. Be att få journalkopior, labsvarslistor från den Dr du varit hos.
    Kanske läkaren på vanliga MVC kan hjälpa till oxå.
     

    Förstår inte tjatet om medicinakuten.
    Precis som jag skrev mao, kontakta VC, och i värsta fall medicinakuten. Nej, hon lär inte dö av tsh 5.4 men hon bör ju sättas in på Levaxin och läkaren hennes visste ju inte riktigt vad han skulle göra. Att han säger att han ska kontakta endokrin är ju ingen garanti för att han faktiskt gör det!
    Hon ska ju dessutom påbörja pergo och det verkar ju rätt dumt att inte behandla sin hypohyreos innan, kanske inte pergo behövs då?!

    Ja, och hypertoni under graviditet är det ökad risk för om man har hypothyreos!


    Och det är verkligen inte min avsikt att göra folk oroliga, jag är inte här som läkare utan som patient. Det var därför jag inte skrev det från början. Men det är svårt att inte utgå från egna erfarnheter som jag fått i mitt arbete. Får jag inte vara här för att jag är läkare?
    Min egen gynekolog ville sätta in Lavxin om jag hade haft kvar tsh på 3,6(vilket är inom normalområdet) men tyckte vi kunde avvakta med tsh2.2. Jag valde dock att diksutera mer med mina kollegor.
    Tycker det är tråkigt om folk som vill bli gravida ska gå länge med lätt förhöjda tsh utan beh i onödan men det kanske inte du tycker?

    Jag som läkare tycker det är underbart med internet och hur mer kunniga folk är! Det ställer högre krav på vården och på vårdgivarna vilket är bra, tycker jag ivarjefall men tydligen inte du!? Ökad information kan ju aldrig vara skadligt eller fel!
    Jag tycker personligen att vården håller rätt så dålig kvalité, mycket okunskap och gamla behandlingsrekomendationer som sitter fast i väggarna. Många läkare är otroligt dåligt uppdaterade även om de flesta är det.
    Stämmer att gyn inte är superduktiga på thyroidea, det är därför vi tar hjälp av endokrin vid kepiga fall.

    Tycker vi avslutar detta nu. Vi tycker olika, det får manFlört! Hoppas du själv fick bra hjälp och är välinställd nu!

Svar på tråden Hjälp!! För högt TSH.