• oceanney

    Hjälp!! För högt TSH.

    Moi Je Joue skrev 2010-09-25 11:35:39 följande:
    jag har haft hypothyreos i nästan 10 år och träffat diverse olika endokrinologer, allmänläkare, gynekologer etc etc samt läst avhandlingar, artiklar osv. jag har varit väldigt svårinställd beroende på att min är autoimmun, ibland producerar jag eget och ibland inget alls, även därför jag varit övermedicinerad. och ja, naturligtvis är biverkningarna dosberoende men bara en sån simpel sak att överdosering kan ge högre blodtryck är ju inte jättenyttigt när man är gravid. vid så små förhöjningar kan låga doser levaxin ge biverkningar. jag fick t ex jättejobbiga biverkningar av ett tillägg på 25µg 3gg/vecka.
     gynekologer är inte särskilt duktiga på thyreoidea, de har sina PM att följa som utformats av endokrinologer.

    självklart bör man behandlas men det är märkligt att du som läkare späder på folks oro. vad skulle medicinakuten göra tycker du? hon skulle få sitta där i 10 timmar och sen få svaret att kontakta sin husläkare vilket är det smartaste alternativet eftersom e har bra koll. det är väl bättre med en kontinuitet och ordentlig utredning istället för att sätta in en behandling till varje pris? hon kommer knappast dö av tsh 5.4.
    det är sånt här som händer när folk letar info på forum, läkarnas favorit!
    Håller med. Blir lite less på de här TSH-diskussionerna/missinformation på FL. Det är helt ovetenskapligt. Panik för att man har ett TSH på 2.2 eller 5.4? Inget av dem är något att hetsa upp sig för. Läste tex någonstans att i Belgien behandlar man inte TSH under 4. Det här är ingen exakt vetenskap. 2.0 är inte skrivet i sten.

    Själv hade jag 2.6 sist jag kollade och det är det ingen som reagerade på (bor i Frankrike). Har man ett TSH på 32 eller 50 kan jag förstå, men i övrigt...

    Det verkar som en massa gravida knaprar Levaxin för att deras TSH ligger på 2.1 och någonstans har läst att det skulle vara farligt. Samma verkar gälla deras vårdcentraler. Får de också sin information på FL?

    Att proppa i sig hormontabletter i onödan, speciellt när man är gravid är inte ofarligt. Hormonerna är ett komplicerat samspel och har man en normal sköldkörtelfunktion tycker jag det är helt skallskadat att ta hormoner. Dessutom kan man inte bara stirra sig blind på TSH, det är ett samspel med T3 och T4.
Svar på tråden Hjälp!! För högt TSH.