4 gravidmyter som du kan sluta noja över

4 gravidmyter som du kan sluta noja över

Pekpinnarna haglar från de flesta håll och kanter när du är gravid. Vissa som faktiskt ska tas på allvar, medan andra med fördel kan tas med en nypa salt. 

Här kommer några "gravidråd" som du faktiskt kan avfärda direkt. 

 

1. Det är farligt att träna magen när man är gravid

Utgör det en fara att träna magen när man är gravid? 

Nej, farligt är det inte. Däremot kanske övningar som situps inte har så speciellt stor effekt. Orsaken till detta är att magmusklerna delar sig när gravidkulan växer, och kan inte att dra ihop sig när du tränar exempelvis situps. Eftersom allas gravidmagar ser olika ut och växer olika snabbt, är det däremot svårt att säga exakt när magmusklerna börjar dela sig. Ofta känner du helt enkelt av att du inte längre kan göra traditionella magövningar där magmusklerna drar ihop sig. Vill du ändå fortsätta att träna magen, satsa på andra övningar! Den klassiska "Plankan" till exempel, så länge magen inte är tillräckligt stor för att nudda golvet såklart. 

2. Sex skadar fostret i magen

En gång för alla: ja, du kan ha sex när du är gravid! Många tycks fortfarande tro att det skulle innebära någon slags risk för fostret att ha sex, men så är absolut inte fallet. 

Det enda som kan vara lite problematiskt är att hitta en ställning som ni båda tycker är bekväm. Gravidhormonerna kan även göra att vissa känner en extra lust och att sexet aldrig har varit så bra som nu. För andra känns sex avlägset och inte alls aktuellt, för båda parterna. 

LÄS ÄVEN: Bästa sextällningarna när du är gravid

3. Blödning = missfall

Tidigt i graviditeten finns det alltid en viss oro för missfall, och innan vecka 12 ska man vara extra uppmärksam. Efter vecka 12 minskar risken för missfall, men blödningar kan trots det förekomma under hela perioden du är gravid. Var fjärde gravid kvinna upplever någon slags blödning under graviditeten, som dock inte påverkar varken kvinnans kropp eller fostret utan är helt ofarlig. 

4. Du kan inte ha katt under graviditeten

Via katters avföring kan parasita Toxoplasma spridas, vilken kan vara farlig för fostret och leda till antingen missfall eller missbildningar. Dock är det en väldigt liten riska att drabbas av detta, och du ska definitivt inte göra dig av med katten om du har en sen tidigare. Däremot får du be någon annan städa kattlådan (helst varje dag) och det kanske inte heller är rekommenderat att skaffa katt under just den tiden du är gravid. Vänta tills efter att barnet är fött, så har du två små gosiga ungar att mysa med!

 

LÄS ÄVEN: Därför ska du inte rensa kattlådan när du är gravid