Annons:

 
Ny undersökning: amning förebygger inte astma och allergi

Ny undersökning: amning förebygger inte astma och allergi

I en ny studie från Uppsala universitet undersöktes amningens påverkan på framtida astma och allergi. Studien är den största i sitt slag med självrapporterad data från 330.000 personer och resultatet menar att problem med astma och allergi inte kan förebyggas med amning.
 

Huruvida amning förhindrar allergier och astma har debatterats under en lång tid i forskningsvärlden. Vissa studier visar att amning är förebyggande, andra den totala motsatsen.

Den nya studien från Uppsala universitet är den största i sitt slag och har självrapporterad data från 330.000 personer i Storbritannien kring deras amning.

– Studien visar att allergier och astma inte kan förebyggas med amning. Vi kan även se att personer som blivit ammade som barn har en större risk att utveckla hösnuva och eksem, säger Weronica Ek, forskare vid Uppsala universitet.

LÄS ÄVEN: Så hjälper en amningsnapp till vid amningen

”Viktigt att vi får en korrekt bild”

Weronica Ek hoppas nu att studien bidra till ökad förståelse, och att den kan påverka den aktuella bilden av amningens koppling till allergier och astma.

– Jag hoppas att studien gör så att nyblivna föräldrar kan få en korrekt bild av fördelarna med amning. Amning är jättebra, det finns det flera studier som visar. Men det är också viktigt att vi får en korrekt bild av vad det är som är bra, säger Weronica Ek.

LÄS ÄVEN: Amning är bra båda för mamma och bebis

Annons: