Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Ukraina - Blir vi matade med propaganda eller är det sanning?

    Friger skrev 2022-03-17 08:41:35 följande:
    Nä, att attityden är negativ... Men det är en väldig skillnad mellan vad du tycker om saken och en korrekt lägesbedömning...

    Jag påstår att vi får fel lägesbild av vår media. Jag tror även att sådant är farligt i förlängningen. Bättre att veta hur det ligger till.
    Behöver du mer "lägesbedömning" än de kartor som publiceras och visar den ungefärliga ryska framryckningen?
  • Flash Gordon
    Friger skrev 2022-03-17 09:22:13 följande:
    -Ryssland har inte luftherravälde (falskt, du parkerar inte 4 mil lång konvoj och får ha den i fred om du inte har luftherravälde)

    -Civila får vapen (De kan inte slåss..)

    -Ryssland håller på att förlora kriget. (De avancerar)

    -Konvojen (De bygger försörjningslinjer, bränsleledningar o d. Samtidigt inväntar de på att de östliga avancemanget ska komma för att de tillsammans ska ringa in staden. Dock dåligt koordinerat)

    Kan tilläggas att Ukrainska flygvapnet består av Sovjettillverkade flygplan som helt enkelt blev kvar när Sovjetunionen föll. Det är skräp jämfört med de Ryska planen. Finns det några kvar så tror jag det beror på att de inte flyger. Ryssarna skulle skjuta ner dem på en gång.
    Det är ju sant. Ukraina har kvar luftvärn och anfaller fortfarande fordon med åtminstone drönare. Det finns inget  ryskt luftherravälde

    Ja, civila får vapen. En sista (desperat) försvarslinje som man hoppas aldrig blir nödvändig.

    Ryssland förlorar så till vida att de inte akn vinna det de trodde de skulle vinna så "förlora" blir ju en subjektiv bedömning.

    Konvojen stannade pga sprängda broar och stopp i förnödenheter. Nu har den skingrats efter attacker på den. Konvojen i sin helhet verkar var ett stort fiasko.

    Ryssland och Ukraina flyger samma typ av flygplan
  • Flash Gordon
    Friger skrev 2022-03-17 10:14:43 följande:
    De matchar inte beskrivningarna. Jag har även orsak att tro att flera av de där kartorna är lite missvisande till Rysk nackdel.
    Jaha? Vilken orsak då?

    Oavsett avsändare Ryssland, Ukraina eller väst så ser kartorna hyfsat lika ut.
  • Flash Gordon
    oOOo oOOo skrev 2022-03-17 10:07:47 följande:
    . Varför väljer tex svensk media att publicera bilder på ryska pansarvagnar som sprängs när de inte publicerar motsvarigheten. Hur kommer det sig att det helt plötsligt är ok för Ukraina att spela upp videor av tillfångatagna ryska soldater som uttalar sig om hur illa de tycker om sitt uppdrag. Normalt sett brukar inte sådana videos från IS ses som något positivt.
    Det har ju inget med lägesbedömning att göra men ja, det är en del av propagandan. Det är digitalt. 1 eller 0. Svart eller vitt.

    Det är vad samhället verkar kräva vid sådana här scenarion. Total uppslutning bakom en förenklad bild.
  • Flash Gordon
    Anonym (?) skrev 2022-03-17 10:25:49 följande:
    Håller med, flera av nyheterna ifrågasätter man nu ju längre tid det går och det är otroligt frustrerande att inte få fakta oavsett läget. 

    Jag vill förtydliga att jag är helt emot kriget och önskar att Ryssland drar sig tillbaka oavsett vad. Men tycker det är intressant att media överhuvudtaget inte tagit upp att det finns en gammal överenskommelse efter sovjet-tiden som säger att Ukraina inte får gå med i NATO om de vill vara självständiga. Att USA gått ut och sagt att de förutspått Rysslands attack mot Ukraina kan ha att göra med att de själva tryckt på knappen genom att flörta med Ukraina.

    Bara lite reflektioner från min sida, vi kan som sagt aldrig veta vad som är sanningen i kriget. Det finns alltid två sidor av ett mynt. 
    Nej. Det finns ingen sådan överenskommelse.

    Antingen är du ovetandes om detta eller så sprider du den felaktigheten medvetet.
  • Flash Gordon
    sextiotalist skrev 2022-03-17 10:33:44 följande:
    Något sådant avtal ska tydligen inte finnas, enligt källor som var högt uppsatta under Gorbatjovs tid. Undrar i så fall varför Ukraina skulle tvingas på ett sådant avtal och inte de baltiska staterna eller Polen.  Ukraina har för övrigt sökt medlemskap i Nato för över 10 år sedan.
    Det största tecknet att det inte går som Ryssarna vill. är att förhandlingarna (det som kommer ut) mer och mer är mer i Ukrainas intressen än Ryssarnas
    Påståendet bygger på att man skarvat på ett avtal som fanns om det fd Östtyskland när det skulle enas med Västtyskland.

    Där, under en tid, skulle Nato inte omedelbart ta över gamla Sovjetbaser.

    Sedan har det via mun-mot-mun-metoden omvandlats till att "Nato lovade att aldrig expandera österut"
  • Flash Gordon
    Anonym (?) skrev 2022-03-17 11:09:11 följande:
    Så kan det mycket riktigt vara, det är svårt att få fram den informationen från en pålitlig källa. e.
    Det avsåg ENBART det dåvarande Östtyskland

    .
    Duger den dåvarande Sovjetiska presidenten som källa?

    www.brookings.edu/blog/up-front/2014/11/06/did-nato-promise-not-to-enlarge-gorbachev-says-no/

    Gorbachev replied: "The topic of 'NATO expansion' was not discussed at all, and it wasn’t brought up in those years. ...  Another issue we brought up was discussed: making sure that NATO's military structures would not advance and that additional armed forces would not be deployed on the territory of the then-GDR after German reunification. Baker's statement was made in that contex ... Everything that could have been and needed to be done to solidify that political obligation was done. And fulfilled."
  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2022-03-17 11:14:51 följande:
    Jag kan också tycka att det är tveksamt. Dock vet vi inte om de blev tvingade eller om de har gjort det frivilligt.
    Finns gott om filmer på ryska fångar tagna direkt efter att de gripits där de förnedras. Inget snack om att det är ett formellt krigsbrott.
  • Flash Gordon
    Kermit1561 skrev 2022-03-17 13:08:32 följande:
    Nu skojjar du väl ändå?! I vilken värld skulle USA ha biolab i ett land de inte har någon kontroll över och där resultatet kan läcka ut till arvfienden? Det utgör ju en stor risk för USA själva. Går du verkligen på det?? 
    Nä, Pentra skojar inte men precis som med avtalet om Östtyskland som jag skriver om så är historien om biolabben ett korn av sanning som överdrivits med tiden.

    Det är inte USA:s lab. Det är Ukrainas lab. USA betalar delvis för driften av dem. Något eller några av labben har farliga bakterier som kan användas vid framställning av biologiska vapen. Bakterier som härstammar från Sovjetisk forskning.

    Men nej. Det är inte USA:s lab. Nej det pågår inget (så vitt känt) framtagande av bio-vapen.
  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2022-03-17 14:34:14 följande:
    Jag har inte twitter men sociala medierna ska ju vara fulla av desinformation.
    Ja det finns det säkert men detta är inte desinformation utan på riktigt. Inte sällan länkat även av ukrainska myndigheter.  
    AndreaBD skrev 2022-03-17 14:33:12 följande:
    Vill ryssarna åt det där labbet av någon anledning? Kanske är det just de där farliga bakterierna som har potential, vilket Putin vet? Ukrainarna kanske inte tänkte göra något farligt med det, men Putin är nojig?   
    Om inte annat så har dessa lab fungerat som ännu en ursäkt för Ryssland att känna sig hotade av Ukraina (och i bakgrunden USA).

    Och på tal om trådens tema så var detta ansett som en rysk bluff och Putinlögn ... tills USA:s regering under ed i ett senatsförhör häromdagen erkända att dessa lab existerade och att man var orolig för att materialet skulle kunna läcka ut vid en bombträff.

    Då blir istället talepunkten att "Jaja, de existerar men de till verkar inte bio-vapen!" och så håller propagandakriget på, fram och tillbaka i en tid som inte tillåter nyanser.
  • Flash Gordon

    Expressen har en artikel om möjliga ukrainska krigsbrott mot fångar. Man argumenterar på samma sätt som man argumenterat när exempelvis tillfångatagna kineser framträder i kinesisk stats-TV och förklarar att "allt är bra!"

    www.expressen.se/nyheter/ryska-krigsfangar-manga--soldater-mot-invasionen/ 

    "Propaganda är en viktig del för båda sidor. Den ukrainska säkerhetstjänsten har publicerat filmer som uppges visa soldater som berättar hur de skickas ”i döden” och förmåtts skjuta mot civila. Samtidigt har ryska krigsfångar som framträtt på pressträffar orkestrerade av ukrainska myndigheter gett uttryck för en ovilja att utkämpa kriget i Ukraina. Men det går inte att veta om soldaterna talar ur hjärtat. Krigsfångar har historiskt - både i närtid och dåtid - använts i propagandasyften och tvingats ljuga inför kameror."

    .
    Det börjar komma artiklar med en lite annan ton nu. Så här en tre-fyra veckor in i kriget. Lite mer balanserat.

  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2022-03-18 08:59:28 följande:
    Det verkar så barnsligt, det där. Men nu var det ju ryssarna som "larmade om" att det kunde finnas farliga material där (indirekt, jag vet att de egentligen påstod att det var ett hot mot Ryssland). Är Rysslands avsikt kanske att bomba labben och att sedan skyller på Ukrainarna, och att blåsa upp historien till biologiska vapen som var riktade mot dem ryska soldaterna, medans det i själva verket var tvärtom? Om det skulle läcka farliga ämnen och/eller också radioaktivitet från kärnkraftverken - då skulle det kunna bli mycket elände. Också med tanke på att det inte går så bra militäriskt.

    Om det däremot är virus, som de inte kan kontrollera riktigt - det skulle nog vara för riskabelt. Men jag vet ju inte vad exakt de har där.
    Ryssarna har nog inte mer intresse i dessa lab än att de använt dem som förevändning för kriget och att de vill ha bort dem från Ukraina.
  • Flash Gordon
    AndreaBD skrev 2022-03-18 10:35:07 följande:
    Det är möjligt, men varför verkade de också hålla på så mycket runt kärnkraftverk? Det var väl både Tjernobyl och ett annat. De kan ju kanske leka med tanken att förorsaka någon ganska begränsad miljökatastrof för att få Ukrainarna att ge sig. 
    Har du kontroll på kärnkraftverken kan du stänga av strömmen till fiendens städer. Och så fungerar de förstås som brickor att förhandla om i det spel som pågår.
Svar på tråden Ukraina - Blir vi matade med propaganda eller är det sanning?