Spädbarnets Reflexer

Spädbarnets Reflexer

Spädbarn har olika reflexer. Reflexer kan inte viljan styra utan dessa sker av sig själva. Dessa fyra reflexer är medfödda och du kommer att upptäcka dem hos ditt barn.

Sök- och sugreflex

Det första som ditt barn gör när det lämnar livmodern och kommit upp på dig är att börja söka efter ditt bröst. Det är sök- och sugreflexen. Hon hackar som en fågelunge med sitt huvud på dig och letar efter bröstet och gapar för att visa dig att hon är hungrig.

Gångreflexen

En annan medfödd reflex är gångreflexen. Om du trycker mot ditt nyfödda barns fotsulor eller håller det upprätt så kan du se att hon automatiskt börjar röra och gå med benen. Men hon går på tårna, tills den dagen då hon förstår att det är hela foten som man går med.

Omklamringsreflexen

Den här reflexen kallas även för mororeflexen. Den var viktig på förhistorisk tid när bebisen höll sig fast vid mammans och pappans päls. Barnet slår ut med armarna, spretar med fingrarna och gör en rörelse med benen och för samman armarna. Barnet upplever att hon faller när hon gör den här reflexen.

 

Gripreflexen

Spädbarnets gripreflex är kraftig och sitter kvar sedan djurungar var tvungna att klamra sig fast vid sin mamma. När du försiktigt drar upp ditt barn från underlaget följer det med eftersom det griper tag så hårt om dina fingrar. Gripreflexen kan försvinna tidigt hos en del barn så var försiktig när du drar upp ditt barn.

 

Källa: Babyliv, om dig och ditt barns första år. Skriven av Annika Ortmark Lind i samarbete med Ulla Idenstedt, barnsjuksköterska.

 


LÄS OCKSÅ:

Nyfödd - här möter du andra nyblivna föräldrar
Fråga bvc-sjuksköterskorna om ditt barns utveckling
Gravid vecka 20
Fråga våra kostrådgivare för gravida