PCOS kan göra det svårare att bli gravid

PCOS kan göra det svårare att bli gravid

PCOS (Polycystiskt ovariesyndrom) är en hormonrubbning som kan göra det svårare för dig att bli gravid. Enligt undersökningar som gjorts är PCOS mycket vanligt, mellan 5 och 15 procent av alla fertila kvinnor beräknas lida i någon grad.

PCOS - äggstockar med många cystor

Polycystiska ovarier är äggstockar, som i regel är större än normalt och har många cystor. Små vätskefyllda blåsor, som inte mognar normalt och upptäcks genom ultraljudsundersökning. PCOS diagnosen ställs när ett ökat antal blåsor på äggstockarna är förenade med andra symtom. PCOS kännetecknas av mensrubbning, ökad mängd små cystor på äggstockarna och onormal hormonproduktion med förhöjda nivåer av manliga könshormoner och övervikt.

Svårare att bli gravid

Resultatet av PCOS kan göra att det blir glesare eller helt uteblivna ägglossningar och infertilitet. Menstruationerna blir då också glesare eller upphör. PCOS medför också en ökad risk för missfall. PCOS är den vanligaste orsaken till uteblivna ägglossningar och infertilitet som i sin tur gör det svårare att bli gravid. Kvinnor som är överviktiga eller som har ett BMI över 25 står för 40 procent av dem som lider av PCOS.

Stimulering av äggstockarna

För kvinnor som vill bli gravida ger man mediciner som stimulerar äggstockarna. Om medicineringen inte fungerar kan man göra en operation som går ut på att skära små hål på äggstocksväggen. Då ökar chansen för att ett ägg ska utvecklas och frigöras. Idag finns det inget botemedel för PCOS, överviktiga kvinnor rekommenderas att gå ned i vikt och öka den fysiska aktiviteten.

Källa: netdoktor.se sjukvardsradgivningen.se

Har du PCOS? Hör av dig till oss med din berättelse!

Kommentarer

Jag har PCOS, det kan gå år mellan mina menstruationer. Mår bra av att äta p-piller Yasemine, då det känns skönt att få mens varje månad. Det är har varit ganska knäckande att aldrig få någon menstruation. Nu är jag dock gravid med mitt andra barn, något som jag blivit utan hjälp båda gångerna. Första gången jag blev gravid tog det bara tre månader, då hade jag ätit p-piller innan, andra gången tog det ca 8 månader. Observera att jag inte någon utav gångerna haft regelbundna blödningar. Så vi har bara kört på! Det värsta med PCOS är den psykiska biten, jag känner mig okvinnlig som inte har mens, har vad jag inbillar mig mycket hår i ansiktet. Dock är jag inte överviktig.

Jag ska operera bort en cysta på min äggstock på måndag, en dermoid cysta. Har jag pcos?? Jag har 2 st missfall sen jag slutade med preventivmedel för 2 år sedan. Men läkarna har inte sagt något om det. Har bara lyckats bli gravid 1 gång per år. En 2010 och en 2011. Känner mig jätte ledsen och är jätte rädd inför operationen :( :( :(

Hejsan! Jag har PCOS. Har alltid haft problem med min mens, och de gånger jag inte haft preventivmedel har jag antingen blött konstant i flera månader, eller ingenting alls. Jag tog kontakt med läkare redan när jag var 19, då jag hade haft blödningar i flera månader. Till svar fick jag : ät p-piller för att slippa blöda. När jag 4 år senare ville försöka bli gravid slutade jag med p-piller, men denna gång uteblev mensen helt och jag tog kontakt med läkare igen. Nu fick jag komma till kvinnokliniken där de gjorde ultraljud och kunde konstatera att jag hade PCOS, då de såg massor med blåsor på äggstockarna. Jag fick order om att gå ner ca 5 kg i vikt...och sen fick jag äta hormoner för att få ägglossning.Jag blev gravid efter första försöket med min hormonbehandling :-) Har idag en son som är 2 år. Andra symptom förutom rubbningar med mensen är väl att jag själv tycker att jag har något mer/grövre hårväxt än normalt, jag väger idag 52 kg, så någon övervikt har jag inte...Sen har jag ganska stor sexlust, detta sägs bero på mina förhöjda halter av det manliga hormonet.

fick 3 missfall och försökte i 4 år att få våran bebis. frågade flera gånger m min pcos hade något att göra med mina missfall. fick hela tiden svar -nej! mår väldigt dåligt ibland. blir lätt deprimerad,har grövre hår växt vid haka lår och bröst. är ca 15kg övervikt. har acne. ska äntligen få hjälp. hoppas att jag får hjälp med min hunger som man kan ha. väldigt viktigt att man får rätt läkare och gynekolog.

Hej, jag fick konstaterat att jag har PCO i våras (2012), då jag och min sambo var på RMC (reproduktionsmedicinskt center) för undersökning av oss båda. Vi hade då försökt bli med barn i över ett år. Gynekologen konstaterade efter ultraljud att jag hade PCO. Det kom lite av en chock för mig. Idag är jag 34, är inte överviktig, men har några kilon att gå ned. Har en son sedan tidigare som är 10 år. När jag var 20 blev jag gravid, men gjorde abort. Vid båda graviditetstillfällena har jag tagit p-piller. Har alrig haft problem med oregelbunden mens eller utebliven mens. Har inte direkt symtomen för PCOS, men som sagt PCO. Jag tycker det är superjobbigt att varje månad hoppas hoppas och varje månad uppleva besvikelsen när mensen kommer. Till våren 2013 kommer vi att få hjälp på RMC om vi inte lyckats bli gravida, men självklart vill vi ju klara av det ändå... Idag är jag två dagar försenad (brukar ha regelbunden mens) och nervositeten är jobbig och energislukande, försöker inte tänka på det. Hoppas på fler berättelser och erfarenheter här. Tack!

Har pcos som jag fick konstaterat för snart ett år sedan, jag och sambon försöker bli gravida och lyckas inte. Har försökt i 2 år. vet att vi kan få hjälp med hormonsprutor osv men känner att vi vill försöka så ja går ner i vikt först. Inte kraftig men mullig. Behöver idag gå ner ca 45 kg för att få tillbaka vikten jag hade för 5 år sedan och var vältränad. Men hungern finns där hela tiden. Har kraftiga smärtor och äter morfin för detta. Börjat få kraftiga smärtor från äggstockarna och få ballongmage då jag blir så uppblåst. Kan komma när som och länns inte bra. Mensvärk med magont men utan mens... någon som känner igen detta?? Tacksam för svar

vill bara dela med mig av vad en jättebra gynekolog sa till mig; PCO (och PCOS?) är ingen diagnos! Det är en genetisk variant! Det var väldigt bra historiskt, när vi bodde ute på stäppen, men idag kan det betyda att man lättare går upp i vikt, och äggen mognar på ett annat sätt. Men det finns fördelar också, man är starkare! Vad jag förstår kan det här med vikten spela stor roll för om man mår dåligt av det. När man går upp i vikt påverkas olika hormoner i kroppen varandra och det kan uppenbarligen förvirra det hela (men inte för alla uppenbarligen!). Jag har aldrig vetat att jag har PCO, fått ett barn utan problem. Hade dock lite svårt att gå ner i vikt efteråt. Och fick lite konstiga symptom, tjock mage, blödningar, ont etc. Läste om att man ofta mår bättre av att äta enligt GI-metoden eller t o m undvika kolhydrater helt (low carb). Det funkade! Gick äntligen ner ca 4 kg, slapp matsuget och mår bättre! Har en annan kompis som också "botat sig från PCO genom ändrad kost. Vill bara ge lite hopp. För jag tyckte också det kändes jobbigt först. Typiskt att så fort man är lite annorlunda än normen så vill läkare genast sätta en diagnos! Så behöver man inte se det! Det var alltså vad gynekologen förmedlade vilket jag är mycket tacksam för! Hon trodde inte alls att det behövde bli svårt att få barn igen, trots de tydliga "blåsorna på äggstockarna. Hon sa att många har det, att man som läkare inte ens reflekterar över det om det inte är nåt annat problem. Inget man ens talar om.

PS. känner igen mig helt i anglunds beskrivning och det försvann alltså när jag gick ner just ca 4 kg! Lycka till! försök GI kur!