Annons:
 
Ökad risk för sjukhusvård bland gravida som smittas av svininfluensan

Ökad risk för sjukhusvård bland gravida som smittas av svininfluensan

Gravida löper en fyrfaldigt större risk att behöva sjukhusvård om de smittas av svininfluensan än icke gravida i samma ålder enligt Smittskyddsinstitutet. Läs Madeleine Kilsbecks, verksamhetschef Barnmorskorna Gamla Stan, tips om hur du undviker att bli smittad.

I en studie som gjorts på den nya influensan har gravida en fyrfaldigt ökad risk att behöva sjukhusvård om man jämför med kvinnor i samma ålder som inte är gravida enligt Smittskyddsinstitutet. Gravida har en viss ökad risk att drabbas av komplikationer under influensa och då framförallt lunginflammation som är orsakad av bakterier. Den ökade risken gör att gravida som misstänks ha influensa bör ta kontakt med sjukvården omgående.

Gravida löper inte större risk att smittas

Det finns inget som talar för att gravida löper större risk att smittas än andra, och det finns inget som talar för att influensasjukdom ger fosterskador.

Barnmorskan om svininfluensan

Influensavaccin kan ges under graviditet och vaccination sker efter första 12 veckorna. Det finns inga studier som visat att det är farligt för det väntade barnet.

Så undviker du att bli smittad

  • Var extra noggranna med handhygien.
  • Försöka att undvika eller minska närkontakten med infekterade personer, och inte minst med infekterade barn.
  • Tänk på att hosta och nysa i pappershandduk och be din omgivning om att göra detsamma.
  • Undvik även att ha händerna i ansiktet om de inte är nytvättade.

Källa: Smittskyddsinstitutet & Minbebis.com

75% av våra besökare är oroliga för att de ska bli smittade av svininfluensan. Hur orolig är du? Diskutera i vårt forum!

Ska du vaccinera dig mot svininfluensan? Diskutera i vårt forum!