Familj

Utomkvedshavandeskap

Vad är utomkvedshavandeskap? Det är när ett ägg som är befruktat fastnar i äggledaren istället för att fortsätta ner till livmodern, vilket oftast beror på att äggledaren är skadad. Det är ovanligt att detta händer men om du drabbas kan du få mycket ont när ägget väl börjar växa.

Utomkvedshavandeskap
Äggledaren kan ha skadats om du tidigare drabbats av ett utomkvedshavandeskap, om du haft en klamydiainfektion under en längre tid, om du gjort en bukoperation eller fått en blindtarmsinfektion. Är din äggledare skadad betyder det dock inte att du kommer att få ett utomkvedshavandeskap eftersom det inte går att förutspå vem som kommer att drabbas.
LÄS ÄVEN: Tidiga tecken på utomkvedshavandeskap
Hur vet du om du har råkat ut för ett utomkvedshavandeskap? Oftast märker du ingenting de första veckorna, men vissa kan få vanliga graviditetssymptom som illamående eller värk i brösten. Däremot kan du efter cirka sex veckor få blödningar och en värk i ena sidan av, eller långt ner i, magen. Även om ägget har blivit befruktat kan det inte utvecklas utanför livmodern och därför kan man behöva opereras eller få läkemedel för att få bort det.
LÄS ÄVEN: Utomkvedshavandeskap och graviditetstest
Om det går för lång tid och ägget hinner växa finns det en risk att äggledaren spricker och då kan man få symptom som kallsvettningar, yrsel och starka magsmärtor. Får du en plötslig värk i magen och misstänker att du är gravid är det bra att kontakta din akutmottagning. Vid lättare besvär kan läkaren vilja vänta lite med en undersökning då ägget ibland kommer ut av sig själv genom ett missfall.
Har du själv drabbats av utomkvedshavandeskap eller vill du veta mer? Diskutera gärna i vårt forum här!
(Källa: 1177 Vårdguiden)

LÄS ÄVEN: Vad är utomkvedshavandeskap och vilka symptom får man?