Därför ska du inte banta när du är gravid

Därför ska du inte banta när du är gravid

Du ska inte banta när du är gravid. Om du bantar frigörs organiska miljögifter som lagrats i fettväven i din kropp. Detta kan skada bebisen i din mage.

Om du är orolig för att gå upp för mycket i vikt bör du istället till exempel undvika snacks, godis, glass, mejeriprodukter med hög fetthalt, kakor och läsk.

Köp hem frukter, se till att det alltid finns något gott OCH nyttigt för dig och din bebis hemma så du inte blir frestad till snacks och annan onyttig kost.

Ta en promenad efter jobbet, istället för att åka buss kan du gå om det inte är alltför jobbigt. Tränade du innan din graviditet går det bra att fortsätta med det.

Illamåendet

Tillhör du dem som mår så dåligt under graviditeten att du inte klarar av att äta ordentligt? Tala med din barnmorska och berätta om dina problem så får du hjälp.

LÄS OCKSÅ

Bra övningar när din mage växer

Ställ en fråga till träningsrådgivaren Maria Wigbrant

Fråga om kost under graviditeten, Teresa Hellgren besvarar dina frågor

Källa: Livsmedelsverket

Är du orolig för att gå upp för mycket i vikt under graviditeten? Har du svårt för att hålla dig ifrån onyttigt snacks? Tyck till, hur tänker du kring viktuppgången under graviditeten?

Kommentarer

http://vittellersvart.blogspot.com/2011/10/mer-vikt.html Var det allt?

Hej Stina! Mer fakta om vad som faktiskt kan hända. De organiska miljögifterna frigörs väl även om man "bantar" ofrivilligt? Om det bara fanns viktnedgång pga självvald bantning så låter exten avskräckande och bra men dom av oss som går ner i vikt utan att själv vilja göra det får bara ökad oro av artikeln. Mvh Anna

Hej Anna, vi förstår att det kan bli en oro när man är gravid över mycket man läser. Här på minbebis vill vi absolut inte använda oss av rubriker som vi kan se på olika mediers framsida etc som oroar gravida eller föräldrar för att de ska läsa artikeln utan vi vill endast informera. Tack för din kommentar.

Jag har läst om många gravida som kört LCHF under graviditeten och mått bra av det och också kunnat hålla vikten till den "normala" kurvan. Mår man illa och inte kan äta och därför tappar vikt kan träning hjälpa. Många gånger hämmar träningen illamåendet.

Jag som är överviktig har rekommenderats att max gå upp 5 kg eller inte gå upp alls. Med tanke på att bebis och allt det där väger... hur går det ihop? Alltså att jag indirekt rekommenderas att gå ner lite.

Jag är överviktig och blev rekommenderad av min barnmorska att inte gå upp något alls under graviditeten. Alltså måste jag gå ner av den vikten jag redan har på kroppen. Men ni skriver att det är farligt. Vilket är rätt?

Hej Lena och Malin. Som vi skriver i början av artikeln så är anledningen till att man inte ska banta denna: Om du bantar frigörs organiska miljögifter som lagrats i fettväven i din kropp. Detta kan skada bebisen i din mage. Detta är en generell riktlinje för gravida och bantning eller äta sunt är två olika saker. Ni borde få ett bra stöd från er barnmorska om hur ni ska göra för att inte gå upp i vikt mycket eller inget alls, vi är inte barnmorskor själva, en graviditet innebär ju även en naturlig viktuppgång. Så det råd ni har fått bör ju även följas upp av er barnmorska och alla frågor kring detta måste hon/han kunna ge er ett svar på. Be om att få hjälp med kosten så att ni känner er trygga genom graviditeten. Ni kan även skicka en fråga till vår kostrådgivare på minbebis via länken ovan. Lycka till!

Tack för svar. Gissar att det rör sig om MÄNGDEN miljögifter som kan frigöras. Alltså att se till att det inte frigörs för mycket. I mitt och Lenas fall antar jag att det kommer att handla om ganska små mängder.