• ivf90

    Vi som till slut blev gravida med IVF

    Jag tänkte att det kan vara på plats med en tråd för oss som har blivit gravida med IVF så att inte IVF-trådarna svämmas över av gravidinnehåll. Här kan vi följas åt och diskutera allt graviditetsrelaterat såsom oro, ultraljudsundersökningar, tankar, händelser osv. 

    En presentation av alla som vill skriva i tråden skulle passa fint tycker jag. Skriv hur mycket eller lite ni vill.

    Ålder: 33 
    Vecka nu: 12+6 
    Kommande ultraljudsundersökningar: RUL 29/1 
    Tid med ofrivillig barnlösthet: 2 år 


    Bakgrunden till min ofrivilliga barnlöshet:


    Jag har länge inte vetat om jag vill ha barn öht och bestämde mig för att göra abort när jag var 28 samt 29 och blev oplanerat gravid med min kille (som jag fortfarande är ihop med). Men båda gångerna hann det sluta i tidigt missfall. Där och då väcktes en lite oro för att det fanns en risk för att jag skulle vara en sån som visserligen blev gravid lätt men då sen fick missfall.


     


    När jag fyllde 31 fylldes jag av en stark önskan om att få barn. Min kille var med på tåget och vi började försöka. Jag blev gravid direkt i september 2021. Men testen var supersvaga och jag började blöda ut mitt tredje tidiga missfall efter några dagars lycka. 


     


    Vi var inte överdrivet nedslagna eftersom det ändå hade hänt något på försöket. Men följande försök var inte lika lyckosamma. Vi var nitiska med ägglossningstester, men varje månad blev ändå en besvikelse. Till slut var vi uppe i ett år av negativa resultat och vi sökte då hjälp direkt. 


     


    I november 2022 påbörjade vi vår fertilitetsutredning. I mars 2023 var den äntligen klar och vi fick diagnosen oförklarad infertilitet. Efter ytterligare någon månad fick vi vår regionsfinansierade IVF-remiss godkänd och vi fick komma till Livio och påbörja sprutor i maj 2023. Vid äggplocket fick vi ut 12 ägg och alla 12 befruktades! En 3-dagars sattes in och hela 5 stycken ytterligare utvecklades till fina blastocyster till frysen. Flera dagar innan min testdag började jag blöda kraftigt och det blev ännu en besvikelse. Det kändes otroligt tufft att behöva ta en lång paus över sommaren. 


     


    När augusti kom missmatchade min ägglossning öppningen för kliniken med några dagar och det blev ytterligare en missad cykel. Cykeln därefter fick jag besked på ultraljudet inför insättningen att jag måste ha ägglossat en dag efter mensen och att vi hade missat chansen och behövde vänta en cykel till. 


     


    Hur jag blev gravid: 


    I början på oktober 2023 blev det äntligen dags för min första FET (och andra överföring). Redan två dagar efter överföringen fick jag innan mens-känningar och en rosa flytning, och jag var övertygad om att det var något fel med min cykel igen. Men det skulle visa sig vara en nidblödning! Mensen kom aldrig och när jag testade mig på RD11 fick jag ett knappt synbart streck. 


     


    Hur jag har mått så här långt:
    De första veckorna trodde jag att jag höll på att bli galen på riktigt. Mina svaga positiva test gjorde mig övertygad om att det skulle bli ett fjärde tidigt missfall. Jag hade noll symtom och varje dag var som att leva i ett ångestmoln. 


     


    Vi bokade in ett tidigt ultraljud i vecka 6+6 och då kunde ett hjärtljud konstateras. Men embryot mätte bara 6+2, vilket gjorde mig övertygad om att den skulle dö inom kort. På IVF-klinikens ultraljud i vecka 7+6 var embryot återigen 3-4 dagar för litet, men det hade vuxit 1 mm/dag och hjärtat slog fortfarande. Jag hade inga ömma bröst, inget illamående, men ett oändligt sömnbehov. 


     


    I vecka 9-10 kände jag mig plötsligt piggare och hade därmed inga symtom alls. Vi bokade in ytterligare ett privat ultraljud eftersom jag var övertygad om missfall. Men i 9+5 fick vi se ett litet foster som hade vuxit som det skulle med en stabil hjärtrytm. Efter det vågade jag ändå börja slappna av lite. Och helt plötsligt kom illamåendet och jag började spy varannan dag ungefär. Men de fysiska gravidsymtomen lättade min ångest, så det gjorde mig ärligt inte så mycket. 


     


    Inför KUB blev jag dock otroligt nervös igen. Jag var så rädd att det skulle ha dött, men allt såg ut precis som det skulle i vecka 12+4. Även om allt forftarande känns extremt overkligt så har jag ändå vågat börja tro på att det här faktiskt ska ske nu! 


     


    Ser fram emot att läsa era andra presentationer!

  • Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF
  • ivf90

    Melsson: tar för betryggande ord! Vet egentligen att det sannolikt inte är någon fara, men svårt att få logiken och känslorna att hänga ihop. 

    Vickan: usch vilken obehaglig upplevelse! Allt som är kroppsligt känns ju väldigt läskigt tycker jag. Hur har du mått nu efteråt? 

    Jag mår bra nu om än fortsatt orolig fram till RUL! Fint att du ska få göra ditt i veckan. Hopps att du kikar in här och skriver hur det gick. Och ja! Vi har båda BF den 19 juni.

    Jag är egentligen inte superpepp på att ha en doula, dels pga dyrt (mannen får dock såklart betala), och dels för att jag verkligen inte ha någon sån flummig som bara tycker att allt ska vara naturligt osv (jag vill garanterat ha smärtlindring!). I vårt fall känns det dock tryggast. Vill inte att min man ska ligga avsvimmad på golvet och att jag ska lämnas utan en stödperson om det händer något. 

    Orkidé: så nära nu då! Vi väntar alla med spänning hur det ska gå. Jag tror att BM säger "vecka 35" om 35+0 till 35+6, medan det räknas som vecka 36 när man läser på 1177 osv. Jag brukar säga exakt vilken vecka och dag jag är i när jag snackar med min barnmorska för att undvika förvirring. 
    Jag bor förresten också i Stockholm (på söder)!

    Grimaserar: superfina namnförslag! Jag tycker det är skitsvårt med killnamn - man vill liksom ha något som både känns bra på ett litet barn och en vuxen man. Och något som inte är supervanligt men inte heller något som är allt för konstigt haha. Kan också tänka mig att man känner att namnet man har valt plötsligt känns fel när barnet kommer ut. Tur att man kan ändå sig då!

  • grimaserar

    Tack för alla pepp och det känns så skönt att höra att jag inte är ensam om att noja! Var på vårt RUL igår och allt såg bra ut, en liten skrutt som hade alla saker som han ska ha och som är "tre dagar större" än vad han ska vara vilket de bara säger är positivt. Allt såg fint ut, alla vener var där de borde vara och hjärtat slog stabilt och tydligt. Det bästa var nästan att undertiden vi låg det kände jag hur han rörde sig, och sekunden efter konstaterade sköterskan att han vridit sig. Det var var oerhört skönt eftersom det bekräftade att de jag trott är rörelser men varit osäker på faktiskt är rörelser, är det trots allt! 

    Vickan31, jag tror att jag har lite foglossning. För mig så värker det typ i höfterna och jag får ibland strålande smärta i bäckenet typ... Blir typ extra tydligt när jag stått upp en hel dag eller i för långa sträckor upplever jag... Idag är en skitdag och jag har rätt mycket så känner mig oerhört töntig som typ vill åka runt i min kontorsstol mellan mina elever... Vet dock att både min syster och mamma haft tillfällig foglossning under en period, runt vecka 20 och att det sedan lugnat sig. Så jag hoppas innerligt att så är fallet för mig också... 

    En annan fråga, hur länge planerar folk att jobba innan ni går hem? Jag är beräknad den 7 juni och har tänkt att jag ska jobba maj ut om det känner okej... Men vet inte om det är naivt, när jag pratat med folk verkar folk gå hem minst två veckor innan? 

    Jag funderar också på om folk har tips på träning som funkar trots foglossning... och trötthet... Har tidigare varit på gymmet 4-5 dagar i veckan och nu är jag glad om jag tar mig dit en eller två gånger, är alltid förkyld, trött eller har fullt upp med annat som ska hinnas med... Funderar på att köpa en motionscykel för att kunna träna lite hemma... Hur gör ni andra, vad funkar för er, eller har ni kunnat fortsätta träna som vanligt?

  • Zaro

    Hur rör sig era barn? Jag är i vecka 24 idag (23+1) och har känt och sett rörelser i flera veckor. Han sparkar oftast ganska hårt. Han rör sig mycket kvällar och nätter, däremellan är det glesare. Oftast lite på morgonen, någon gång på eftermiddagen, men oftast är det rätt stilla under dagarna och full action på kvällarna. Är detta vanligt? Vad gör de när de är stilla? Han kan väl inte sova i flera timmar i sträck?

  • Orkidé8181
    Melsson skrev 2024-01-17 15:20:19 följande:
    Ok, ja ska läsa på lite och se om man behöver kurs eller ej, jag har lite kontrollbehov också - så vill på ett sätt inte inte läsa på för mkt utan mer gå med the flow... 

    Ja det är min första så man är ju lite nervös! Du verkar ju ha haft galet snabba förlossningar! Tror du denna går ännu snabbare? Fick du problem efter om det gick så fort eller gick "eftervården" bra? :)
    Jag har också ett stort kontrollbehov, men just i denna situation har jag ändå förlikat mig med att jag inte kan påverka så mycket.

    de som varit i rummet under mina förlossningar, BM och usla har hela tiden berättat vad som händer, varför det gör ont, att det går framåt, väglett mig i andningen osv? går liksom inte att göra på något annat sätt för värkarna kommer att komma oavsett, det handlar om att ta sig igenom dem där och då.
    jag känner att jag vet inte hur jag kommer uppleva värkarna individuellt.

    läste någonstans att många mår illa/ soyr när barnet ska via ett visst ställe, och jag som har kräkfobi har varit så nojig inför båda förlossningarna, men har inte mått illa vid någon, förutom satans ont! Och då har jag ändå lätt för att må illa ( antagligen pga själva kräkfobin )

    i dagsläget hade jag önskat en kurs i hur man får på sig ett par strumpor 🤣
    finns ju inga tips och trix för hur man enklare kan klä på/ av sig osv, plocka saker från golvet osv utan att man får ont eller värsta sammandragningarna!
    ibland sitter jag med en korvig strumpa halvt på ena foten och måste vila 😂
  • Orkidé8181
    Vickan31 skrev 2024-01-19 08:50:23 följande:
    Zaro: Tack för att du säger det, jag hoppas att det var det och ingenting farligt. Jag har fått telefontid med en fysioterapeut senare idag så jag får se vad hen tror om mina symptom. Ååh vad spännande, det är mitt första barn också så det blir mycket känslor och lite extra spännande precis som du säger. Håller fortsatt tummarna för att allt ska se bra ut den 25:e, förstår att väntan är extra tuff när man varit med om det ni varit med om, men hoppas att ni trots det kan få en fin helg Hjärta
    Melsson skrev 2024-01-17 15:24:13 följande:

    @Vickan 

    Jag tror foglossning är väldigt olika beroende på person osv. Jag tror jag haft lite foglossning, har haft ont i ena skinkan framförallt när jag rört mig lite mer osv! 

    Funderar annars på om det kan ha varit en stark sammandragning du fick? Jag har börjat få sammandragningar senaste veckan, ska tydligen vara livmodern som övar sig, men det gör ont och hugger och håller i ett kort tag innan det släpper igen. Hoppas att du slipper det mer iaf <3


    Melsson: Ja det verkar kanske kunna vara det, ska bli intressant att höra vad fysioterapeuten säger om det kan vara foglossning kanske trots att det inte är på de "klassiska" ställena. Ooh det låter inte så skönt! Men det känns bättre när du har vilat lite, eller? Jag läste någonstans om sammandragningar men enligt vissa källor lät det som att det inte gjorde ont och barnmorskorna och läkarna de pratat med nämnde inte det som en teori, men annars låter det ju som att det skulle kunna vara de? Har peppar peppar inte känt någon mer smärta i magen, bara ryggen, så vi får se om jag får någon mer förklaring snart, men vissa saker i kroppen hittar man ju ibland ingen förklaring på. Tack för dina värmande ord HjärtaOrkidé8181: Tack snälla Hjärta Wow vad spännande att han är fixerad och ligger redo nu, plus att du kan känna så mycket att du till och med vet att nu är det en fot eller nu är det en arm! 😃 Vilket mirakel kroppen är ändå, och den lilla personen där inne såklart! Jag har mött samma sak hos min barnmorska och det är för att när min app säger att jag går in i vecka 19 (alltså att jag är 18+0) så säger min barnmorska att appen uttrycker det fel, för hon kallar det vecka 18 tills man kommit till 19+0 osv. Sorry om jag inte förklarar det så bra, var svårt att formulera i skrift 😅 Men du, där snackar vi förberedelser och verkligen tecken på att det är nära nu! Skönt att höra att värdena är bra nu, inte minst tack varfe sideral Glad Jag har bott i Stockholm 2013-2022 men är en norrlänning som vänt hem igen 😁



    Aha, tack för förklaringen ang veckor.
    min BM har liksom inte satt sig in i min app och jag har ju inte direkt suttit med den när jag varit där 😅
    det var mer att jag skulle ta Trombyl t.o.m. v 36+0, men vart ju helsnurrig eftersom jag nu enligt app var i v 36 och hon sa att jag skulle äta 1 v till 😅

    idag är det exakt 1 mån kvar till BG 😱
    19/2 har jag BF, men förstår inte hur det ska gå till, känns som han kan få komma ut nu😅

    ja Norrland blir en dyr fika för mig 🤣
  • Orkidé8181
    ivf90 skrev 2024-01-19 09:38:39 följande:

    Melsson: tar för betryggande ord! Vet egentligen att det sannolikt inte är någon fara, men svårt att få logiken och känslorna att hänga ihop. 

    Vickan: usch vilken obehaglig upplevelse! Allt som är kroppsligt känns ju väldigt läskigt tycker jag. Hur har du mått nu efteråt? 

    Jag mår bra nu om än fortsatt orolig fram till RUL! Fint att du ska få göra ditt i veckan. Hopps att du kikar in här och skriver hur det gick. Och ja! Vi har båda BF den 19 juni.

    Jag är egentligen inte superpepp på att ha en doula, dels pga dyrt (mannen får dock såklart betala), och dels för att jag verkligen inte ha någon sån flummig som bara tycker att allt ska vara naturligt osv (jag vill garanterat ha smärtlindring!). I vårt fall känns det dock tryggast. Vill inte att min man ska ligga avsvimmad på golvet och att jag ska lämnas utan en stödperson om det händer något. 

    Orkidé: så nära nu då! Vi väntar alla med spänning hur det ska gå. Jag tror att BM säger "vecka 35" om 35+0 till 35+6, medan det räknas som vecka 36 när man läser på 1177 osv. Jag brukar säga exakt vilken vecka och dag jag är i när jag snackar med min barnmorska för att undvika förvirring. 
    Jag bor förresten också i Stockholm (på söder)!

    Grimaserar: superfina namnförslag! Jag tycker det är skitsvårt med killnamn - man vill liksom ha något som både känns bra på ett litet barn och en vuxen man. Och något som inte är supervanligt men inte heller något som är allt för konstigt haha. Kan också tänka mig att man känner att namnet man har valt plötsligt känns fel när barnet kommer ut. Tur att man kan ändå sig då!


    Aha, ja men jag känner att jag går efter appen, kan inte hålla på å räkna om beroende på om jag är hemma eller hos BM 😂

    ah men då bor vi kanske nära varann, jag bor söder om söder 😊
  • Orkidé8181
    Orkidé8181 skrev 2024-01-19 17:05:02 följande:
    Aha, tack för förklaringen ang veckor.
    min BM har liksom inte satt sig in i min app och jag har ju inte direkt suttit med den när jag varit där 😅
    det var mer att jag skulle ta Trombyl t.o.m. v 36+0, men vart ju helsnurrig eftersom jag nu enligt app var i v 36 och hon sa att jag skulle äta 1 v till 😅

    idag är det exakt 1 mån kvar till BG 😱
    19/2 har jag BF, men förstår inte hur det ska gå till, känns som han kan få komma ut nu😅

    ja Norrland blir en dyr fika för mig 🤣
    Menade såklart BF😂
  • Orkidé8181
    Zaro skrev 2024-01-19 15:07:36 följande:

    Hur rör sig era barn? Jag är i vecka 24 idag (23+1) och har känt och sett rörelser i flera veckor. Han sparkar oftast ganska hårt. Han rör sig mycket kvällar och nätter, däremellan är det glesare. Oftast lite på morgonen, någon gång på eftermiddagen, men oftast är det rätt stilla under dagarna och full action på kvällarna. Är detta vanligt? Vad gör de när de är stilla? Han kan väl inte sova i flera timmar i sträck?


    Jag är som sagt i v 36 och är samma mönster här 😊

    morgon ( när jag dricker kaffe ), sedan ganska lugnt dagtid, känner dock mycket när jag sitter still och jobbar, men det är lite lugnare rörelser och jag tror dock han sover lite emellanåt 😊

    full action på kvällarna, sedan kan jag känna ibland typ vid 3-4 tiden om jag vaknar till då 😊

    hoppas du mår bra ❤️
  • Noelani

    Zaro, min rör sig exakt likadant. Jag tror de är för att vi inte känner lika mycket när vi själva är igång och aktiva under dagen men vi på kvällen kanske varvar ner osv.. Nu har jag precis satt mig ner tex och då börjar jag känna det mer och mer...

    Eftersom jag hade moderkakan i framvägg kände jag inte något förrän kanske för 2-3 veckor sedan och de är först nu som de börjar kännas mer rejält.. helt galet faktiskt! 

  • Zaro

    Vad roligt att våra barn rör sig på ett likt sätt! Man blir ju lite nyfiken. Jag har ingen aning hur min kaka sitter mer än att den hela tiden varit väldigt nära slidan och förhoppningsvis flyttar sig så jag slipper operation. Däremot vet jag att vårt barn sen veckor tillbaka också legat med huvudet nedåt, vid slidan, alltså fixerad antar jag men tydligen betyder det inte att han är redo ännu. Han verkar ha ett favoritställe också, ligger väldigt lågt nere, och rör sig ofta under naveln på höger sida. Ibland på vänster sida. Typ aldrig över naveln. Hur gör era? Vet inte om något beror på ens kropp eller vikt heller. Jag är 167 och vägde ca 52 innan ivf. Väger nog 56 nu och börjar få en liten kula.

Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF