• ivf90

    Vi som till slut blev gravida med IVF

    Jag tänkte att det kan vara på plats med en tråd för oss som har blivit gravida med IVF så att inte IVF-trådarna svämmas över av gravidinnehåll. Här kan vi följas åt och diskutera allt graviditetsrelaterat såsom oro, ultraljudsundersökningar, tankar, händelser osv. 

    En presentation av alla som vill skriva i tråden skulle passa fint tycker jag. Skriv hur mycket eller lite ni vill.

    Ålder: 33 
    Vecka nu: 12+6 
    Kommande ultraljudsundersökningar: RUL 29/1 
    Tid med ofrivillig barnlösthet: 2 år 


    Bakgrunden till min ofrivilliga barnlöshet:


    Jag har länge inte vetat om jag vill ha barn öht och bestämde mig för att göra abort när jag var 28 samt 29 och blev oplanerat gravid med min kille (som jag fortfarande är ihop med). Men båda gångerna hann det sluta i tidigt missfall. Där och då väcktes en lite oro för att det fanns en risk för att jag skulle vara en sån som visserligen blev gravid lätt men då sen fick missfall.


     


    När jag fyllde 31 fylldes jag av en stark önskan om att få barn. Min kille var med på tåget och vi började försöka. Jag blev gravid direkt i september 2021. Men testen var supersvaga och jag började blöda ut mitt tredje tidiga missfall efter några dagars lycka. 


     


    Vi var inte överdrivet nedslagna eftersom det ändå hade hänt något på försöket. Men följande försök var inte lika lyckosamma. Vi var nitiska med ägglossningstester, men varje månad blev ändå en besvikelse. Till slut var vi uppe i ett år av negativa resultat och vi sökte då hjälp direkt. 


     


    I november 2022 påbörjade vi vår fertilitetsutredning. I mars 2023 var den äntligen klar och vi fick diagnosen oförklarad infertilitet. Efter ytterligare någon månad fick vi vår regionsfinansierade IVF-remiss godkänd och vi fick komma till Livio och påbörja sprutor i maj 2023. Vid äggplocket fick vi ut 12 ägg och alla 12 befruktades! En 3-dagars sattes in och hela 5 stycken ytterligare utvecklades till fina blastocyster till frysen. Flera dagar innan min testdag började jag blöda kraftigt och det blev ännu en besvikelse. Det kändes otroligt tufft att behöva ta en lång paus över sommaren. 


     


    När augusti kom missmatchade min ägglossning öppningen för kliniken med några dagar och det blev ytterligare en missad cykel. Cykeln därefter fick jag besked på ultraljudet inför insättningen att jag måste ha ägglossat en dag efter mensen och att vi hade missat chansen och behövde vänta en cykel till. 


     


    Hur jag blev gravid: 


    I början på oktober 2023 blev det äntligen dags för min första FET (och andra överföring). Redan två dagar efter överföringen fick jag innan mens-känningar och en rosa flytning, och jag var övertygad om att det var något fel med min cykel igen. Men det skulle visa sig vara en nidblödning! Mensen kom aldrig och när jag testade mig på RD11 fick jag ett knappt synbart streck. 


     


    Hur jag har mått så här långt:
    De första veckorna trodde jag att jag höll på att bli galen på riktigt. Mina svaga positiva test gjorde mig övertygad om att det skulle bli ett fjärde tidigt missfall. Jag hade noll symtom och varje dag var som att leva i ett ångestmoln. 


     


    Vi bokade in ett tidigt ultraljud i vecka 6+6 och då kunde ett hjärtljud konstateras. Men embryot mätte bara 6+2, vilket gjorde mig övertygad om att den skulle dö inom kort. På IVF-klinikens ultraljud i vecka 7+6 var embryot återigen 3-4 dagar för litet, men det hade vuxit 1 mm/dag och hjärtat slog fortfarande. Jag hade inga ömma bröst, inget illamående, men ett oändligt sömnbehov. 


     


    I vecka 9-10 kände jag mig plötsligt piggare och hade därmed inga symtom alls. Vi bokade in ytterligare ett privat ultraljud eftersom jag var övertygad om missfall. Men i 9+5 fick vi se ett litet foster som hade vuxit som det skulle med en stabil hjärtrytm. Efter det vågade jag ändå börja slappna av lite. Och helt plötsligt kom illamåendet och jag började spy varannan dag ungefär. Men de fysiska gravidsymtomen lättade min ångest, så det gjorde mig ärligt inte så mycket. 


     


    Inför KUB blev jag dock otroligt nervös igen. Jag var så rädd att det skulle ha dött, men allt såg ut precis som det skulle i vecka 12+4. Även om allt forftarande känns extremt overkligt så har jag ändå vågat börja tro på att det här faktiskt ska ske nu! 


     


    Ser fram emot att läsa era andra presentationer!

  • Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF
  • Melsson

    Och hörrni - äntligen en jul där vi är GRAVIDA?! :D 

    Som jag suttit med en del av er i tidigare trådar och deppat ihop över ännu en jul där man inte är gravid - men nu är vi här. Jag hade hoppats på en fin julkula men den verkar lysa med sin frånvaro - men känns såå mysigt att få vara gravid över julen. 

    Ser att många i den BF-tråd jag är med i på facebook nojar extremt mycket över julbordet och vad man kan äta och inte äta men jag känner ingen hets inför det alls faktiskt så det är skönt! Funderar ni mycket kring mat? Just mat är det jag nojjat minst över faktiskt, men har kanske att göra med vad jag jobbar med (jobbar med miljögifter i mark och vatten och bl.a hur upptag sker i mag/tarmkanalen men även via hudupptag etc och har även jobbat med mikrobiologi). 

  • Vickan31
    ivf90 skrev 2023-12-20 11:14:30 följande:

    Sen en vecka tillbaka har jag nästan inget illamående alls. Det kan komma små, korta episoder, men nu får jag behålla maten iaf! Nu längtar jag tills man kan börja känna lite sparkar och sånt, men det kommer nog dröja ganska länge eftersom jag har moderkakan i framvägg. 
    Hur har ni gjort med att berätta för vänner/familj/jobb osv? Vet dom att du är gravid och att ni dessutom har gjort IVF?


    Men vad skönt! Även om det, enligt mig, på ett sätt har varit skönt med symptom för att våga tro att det lilla pyret är kvar där inne så är ju faktiskt illamående inte alls särskilt trevligt 😅 Ååh ja tänk vad häftigt när vi får börja känna rörelser och sparkar där inne! Jag har ingen aning om hur min moderkaka sitter, sa de det till dig på KUB-ultraljudet eller? Jag och sambon berättade för vår närmsta familj och bästa vänner om hela IVF-resan, så just de personerna fick veta om graviditeten på en gång. Nu efter KUB har vi även berättat för några fler, och efter RUL kanske jag berättar lite mer på jobbet t.ex. Jag läste att du och din sambo ska berätta för familjerna efter jul, stort ändå att få dela ett sånt besked som man längtat så mycket efter! 🥰 Kommer ni att berätta då om IVF:en?
  • Vickan31
    Orkidé8181 skrev 2023-12-20 14:38:07 följande:

    Hej,

    Hoppar också in här, känner igen några av er 😊

    Är 42 år och blev gravid efter ganska exakt 1 års försök med ivf, har 2 barn sedan tidigare med mitt ex.

    4 försök, 2 st FET och 4 ET.
    Efter 3 försök blev vi erbjudna att köpa 3 pack istället för att köpa varje försök för sig då kliniken ändrat reglerna och gick efter individuella bedömningar istället för ålder, så köpte 3 och och då tog det sig på första försöket.

    Är i v 32 nu, börjar bli lite tungt 😅
    Beräknad till 19/2 😊

    Skrev en längre presentation förut men då försvann allt, så blev en kortare version nu 😊


    Välkommen hit, och vilken resa du gjort du med! Hjärta Så typiskt universum på något sätt, att det är såklart när man köpt trepacket som det tar sig 😅 Men de pengarna känns det säkert värt oavsett tänker jag. Vad säger barnen om att få ett lillasyskon? Glad
  • Clemmentina

    @ivf90 jag kan tyvärr inte citera! Men vi har varit ganska öppna med processen i och med att den blev så långdragen. Alla vänner vet inte men de närmaste. Det har både varit stressande och skönt! Men alla har varit bra och visat respekt om vi inte orkat prata om det så på det stora hela har det gått bra. I perioder har det varit fint att ha vänner för stöd, både att prata med/gråta hos men också bara kunna glömma allt. Jag har verkligen all förståelse för om man väljer att inte berätta och om man inte gör det. 

  • Clemmentina

    ivf90: BF 19 juni 2024





    Noelani:





    Tilltro:





    Melsson: BF 28/5





    Humlaaan:





    Clemmentina: BF 19/4 2024  





    Vickan31: BF 19 juni 2024 

    Orkide8181: BF 19/2

  • Clemmentina

    Men jösses vad 19:e verkar vara populärt! Skrattande

    @melsson Säger som du: äntligen! Inte heller särskilt orolig för julmaten. Kommer sakna laxen men det finns ju så mycket att äta ändå. Glad Det finns mycket annat att oroa sig för. 

  • Vickan31
    Melsson skrev 2023-12-21 10:37:03 följande:

    Och hörrni - äntligen en jul där vi är GRAVIDA?! :D 

    Som jag suttit med en del av er i tidigare trådar och deppat ihop över ännu en jul där man inte är gravid - men nu är vi här. Jag hade hoppats på en fin julkula men den verkar lysa med sin frånvaro - men känns såå mysigt att få vara gravid över julen. 

    Ser att många i den BF-tråd jag är med i på facebook nojar extremt mycket över julbordet och vad man kan äta och inte äta men jag känner ingen hets inför det alls faktiskt så det är skönt! Funderar ni mycket kring mat? Just mat är det jag nojjat minst över faktiskt, men har kanske att göra med vad jag jobbar med (jobbar med miljögifter i mark och vatten och bl.a hur upptag sker i mag/tarmkanalen men även via hudupptag etc och har även jobbat med mikrobiologi). 


    Ååh så fint att du lyfter det! Det är ju precis som du säger så många jular och nyårsaftnar som man varit besviken och ändlöst ledsen över att det inte blev någon graviditet det här året heller. Men att nu äntligen få ha det där lilla livet som växer inom en, det känns fortfarande rätt overkligt och heeeelt fantastiskt! Hjärta
    Vad intressant med ditt jobb! Jag önskar att jag visste mer om sånt också, för jag nojar nog en hel del 🙈 Inte minst kring julmaten faktiskt, då jag upplever att det är många saker som man inte bör äta (rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött och korvar, skivade charkprodukter, kalla röror, dessertostar) men att det i vissa fall går bra beroende på förpackningsdag och i andra fall är det ett big no no oavsett färskhet. Jag fattar liksom inte, som kalla röror då t.ex. gubbröran på julbordet, får man inte äta det alls eller går det bra om den görs samma dag? Tycker att jag kollar upp saker hela tiden men fattar inte helt ändå 😅

    P.S. Håller med dig om att det är så kul att vi är flera med BF nära varandra! 😃 Väntar också på den där julkulan, men den kanske dröjer till nästa år, eller har du någon aning om när det är vanligt att det börjar synas mer? 
  • Vickan31
    Clemmentina skrev 2023-12-21 11:35:01 följande:

    @ivf90 jag kan tyvärr inte citera! Men vi har varit ganska öppna med processen i och med att den blev så långdragen. Alla vänner vet inte men de närmaste. Det har både varit stressande och skönt! Men alla har varit bra och visat respekt om vi inte orkat prata om det så på det stora hela har det gått bra. I perioder har det varit fint att ha vänner för stöd, både att prata med/gråta hos men också bara kunna glömma allt. Jag har verkligen all förståelse för om man väljer att inte berätta och om man inte gör det. 


    Vad fint att höra att du upplever att många visat respekt och stöttat, det är min upplevelse också Hjärta Och helt otroligt att du också har BF den 19:e! 😃
  • ivf90

    Vickan 31: Vi ska helt klart berätta för familjen om IVF! Vi har fått 3 syskonbarn under tiden som vi har varit ofrivilligt barnlösa och det har varit ganska tufft. Vi har inte orkat vara superengagerade i våra syskons graviditeter och bebisar när vi har mått så dåligt, så det känns viktigt att förklara vad det faktiskt beror på. Det ska faktiskt bli underbart att våga berätta! 

    Angående det här med nojighet för mat så är jag verkligen noll orolig för det. Nu är jag vegetarian, så då elimineras automatiskt många risk-råvaror, men jag är inte heller superstrikt med dessertostar och sånt. Inte så att jag kanske går och köper det själv, men kan äta lite om det bjuds. Har läst på om listeria och insett att risken faktiskt är extremt liten för att drabbas när det kommer till just dessertost. Jag kan bli ganska irriterad på råd som är överdrivet försiktiga! Det räcker liksom med oro som det är. 

    Angående gubbröra på julbordet så borde det väl inte alls vara några problem, särskilt om den görs samma dag. Det är väl framförallt i vakuumförpackad fisk det kan hinnas utvecklas listeria. Ansjovis som man har i gubbröran är en säker fisk att äta enligt livsmedelsverket. 

  • Noelani

    Här kommer jag och är utanför 😅

    ivf90: BF 19 juni 2024


    Noelani: 3/5 2024
    Tilltro:
    Melsson: BF 28/5
    Humlaaan:
    Clemmentina: BF 19/4 2024  
    Vickan31: BF 19 juni 2024 
    Orkide8181: BF 19/2
Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF