Gravid

De vanligaste åkommorna under graviditeten

Foglossning, förstoppning, havandeskapsförgiftning och blödningar är vanliga graviditetskomplikationer. Vissa gravida glider igenom sina graviditeter utan minst bekymmer, medan andra får gå igenom hela registret med åkommor och mindre komplikationer.

De vanligaste åkommorna under graviditeten

Illamående

Att må illa är den vanligaste åkomman hos gravida kvinnor. Hur illa man mår är olika från person till person, och hos de flesta upphör illamåendet efter de första tre månaderna. Orsaken till att man mår illa tros vara den stora hormonomställningen som händer i kroppen, men andra orsaker kan även vara stress och oro.

Tips och råd: Du kan undvika att må illa och kräkas genom att äta små och täta måltider, dricka mycket vätska, samt undvika fet mat och koffein. Mår du illa på morgonen är ett tips att äta torra kex, typ skorpor innan du går upp ur sängen.

LÄS ÄVEN: Isglass för illamående och sötsug

Förstoppning

Ett annat vanligt tillstånd är att man blir förstoppad. Detta kan orsakas av att det produceras fler kvinnliga könshormoner än vanligt. Hormonerna har till uppgift att säkra att du förblir gravid, men de sänker också hastigheten på tarmens rörelse och aktivitet, vilket då kan orsaka förstoppning.

LÄS ÄVEN: Förstoppning, diarré och klåda under graviditeten

Blödningar

Mindre blödningar under graviditeten kan orsakas av relativt ofarliga åkommor och lokaliseras till livmodermunnen eller livmoderhalsen. Är du långt gången i din graviditet, kan det vara den blödning som uppstår omedelbart innan förlossningen startar, då i form av ett blodigt slem. Men det finns allvarligare orsaker till att en blödning uppstår.

Den ena är att moderkakan har börjat lossna. Tecken på detta är smärtor och spänningar i ”nedre” magen eller öm livmoder. Den orsaken är att en blödning uppstår från en lågt sittande moderkaka, som direkt eller delvis blockerar utgången.

Tips och råd: Blödning är en varningssignal som aldrig får ignoreras. Kontakta alltid läkare, barnmorska eller förlossningsavdelningen på närmaste sjukhus.

LÄS ÄVEN: Nidblödning eller mens

Blodbrist

Att drabbas av blodbrist är vanligare än vad man tror, därför går man också regelbundet och kollar sitt Hb (blodvärde) hos barnmorskan. Blodbrist innebär att man har för få röda blodkroppar, vilkas uppgift är att ta upp syre i lungorna och avge till cellerna i kroppen. De vanligaste symptomen på blodbrist är att du får huvudvärk, känner dig trött och är blek. Det finns även de som får hjärtklappning och yrsel. För att motverka blodbrist behöver kroppen järn, B12 och folsyra.

Tips och råd: Vanligtvis räcker det att du äter en järntablett om dagen för att få upp ditt dåliga blodvärde. Men om du gått alltför länge med blodbrist och den har övergått i B12-brist, hjälper inte vanliga järntabletter längre. Testa därför ditt B12-värde hos läkare eller barnmorska.

LÄS ÄVEN: Tips för att öka ditt järnvärde

Foglossning

Smärtor i länd- och korsryggen, och mot ljumsken kan vara tecken på foglossning. Allteftersom graviditeten fortskrider så mjukas alla leder runt bäckenet upp. Detta är kroppens sätt att förbereda sig inför förlossningen och att anpassa sig till barnets storlek.

Tips och råd: Med enkla metoder kan du lindra din värk om du har foglossning. När du står;stå stadigt med bägge fötterna i marken, gå med små steg och korta bitar i taget. När du vilar; vila på sidan med en kudde mellan knän och fötter som en skön avlastning. Det finns även speciella bälten du kan prova hos sjukgymnast, dessa ger ett bra stöd och håller ihop bäckenet. Det allra bästa är att vila sig så mycket som möjligt, men är det ingenting som fungerar som lindring så kontakta din barnmorska för råd.

LÄS ÄVEN: Bra och dåliga rörelser för dig med foglossning

Havandeskapsförgiftning

Ungefär var tionde gravid kvinna utvecklar havandeskapsförgiftning, och bara en procent drabbas av en svårare form. Diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, fetma eller kronisk njursjukdom är sjukdomar som ökar risken för havandeskapsförgiftning. Havandeskapsförgiftningen kommer först efter 6:e graviditetsmånaden och särskilt mot slutet av graviditeten.

Symtomen för havandeskapsförgiftning är högt blodtryck, äggvita i urinen, svullna händer och fötter och en snabb viktökning. De flesta gravida får svullna händer och fötter, men om inte svullnaden har lagt sig efter en natts sömn borde man ta det som ett varningstecken. I svårare havandeskapsförgiftning yttrar sig symptomen som huvudvärk, flimmer för ögonen och allmän sjukdomskänsla i övre delen av buken. I värsta fall utvecklas havandeskapsförgiftningen till eklampsi, vilket leder till kramper som kan vara livshotande för både barnet och mamman. Men tack vare den effektiva kontrollen på mödravårdscentralerna i Sverige så är detta tillståndet mycket sällsynt.

LÄS ÄVEN: Så vet du om du har fått havandeskapsförgiftning

Diabetes

Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som man kan drabbas av under graviditeten. Graviditetsdiabetes försvinner nästan alltid efter förlossningen, och förekommer oftare hos kvinnor med diabetes i släkten eller hos överviktiga. Hormonet insulin, som produceras i bukspottkörteln, sänker blodsockerhalten. Om produktionen av insulin är mindre än det man behöver kan man utveckla diabetes. Under graviditeten finns det alltid ett större behov av insulin än normalt. Graviditetsdiabetes är en sjukdom som oftast är fri från symptom. Den upptäcks därför nästan alltid med screening (allmän provtagning). Kvinnan får sällan de symptom som vanligen följer med diabetes. Vid inskrivningen går man igenom om man ligger i riskzonen för att utveckla graviditetsdiabetes, och om barnmorskan anser att risken är stor får man göra vissa tester. Blir man diagnostiserad med graviditetsdiabetes är det viktigt att man följer en diabeteskost.

Om du är orolig, kontakta alltid din barnmorska eller läkare!

LÄS ÄVEN: 5 tips mot svullna fötter och händer

Källa: Vårdguiden.se & Netdoktor.se